Σημαντική μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης στα νέα ζευγάρια
Σημαντική μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης στα νέα ζευγάρια

Σημαντική μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης στα νέα ζευγάρια

Ποιοι παράγοντες εμποδίζουν τους νέους αγοραστές να "δράσουν" στην αγορά ακινήτων
Ειρήνη Θεοφανίδου
13.04.2022

Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 20 έως 34 ετών που ζουν με τους γονείς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί κατά 49% από την αλλαγή του αιώνα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Την ίδια ώρα το ποσοστό ιδιοκατοίκησης για τα νέα ζευγάρια μειώνεται σημαντικά χρόνο με το χρόνο σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε από την ΕΚΤ.

Ειδικότερα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον κ Θεόδωρο Μητράκο, διευθυντή- σύμβουλο και πρώην υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στους νέους 25 έως 34 χρονών αλλά και 35 έως 44 χρονών το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 20 με 30 χρόνια, κάτι που ακολουθεί τη διεθνή μακροχρόνια τάση. 

Αυτό οφείλεται στην αγορά εργασίας, το επίπεδο των τιμών, τη φορολογία, τη χρήση γης, το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σε κάθε χώρα, αλλά ο δεύτερος παράγοντας που ερμηνεύει περισσότερο από το μισό αυτής της πτώσης είναι οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας", εξήγησε ο κ. Μητράκος και διευκρίνισε: «Δηλαδή τα αβέβαια εισοδήματα, τα μεγάλα διαστήματα ανεργίας και οι χαμηλές αμοιβές είναι ο κύριος παράγοντας που μειώνει τη δυνατότητα νέων να συμμετέχουν στην αγορά κατοικίας.

Στις αυξανόμενες τιμές των κατοικιών, τα υψηλά ενοίκια και τους χαμηλούς μισθούς, αποδίδει την αδυναμία απόκτησης κατοικίας από τους νέους και ο Michael Edwards, λέκτορας στο University College του Λονδίνου και ειδικός στη σχέση μεταξύ αγορών ακινήτων και σχεδιασμού. «Η διαδικασία καθώς οι τιμές των ενοικίων είναι πολύ υψηλές και η αποταμίευση δύσκολη για να έχουν αρκετά χρήματα εγγύησης ώστε να εξασφαλίσουν στεγαστικό δάνειο για το σκοπό αυτό» αναφέρει στο CNBC, ο κ. Edwards

Οι αγοραστές κατοικιών που θέλουν να συνάψουν ένα στεγαστικό δάνειο δυσκολεύονται να λάβουν το μέγεθος του δανείου που χρειάζονται, καθώς οι τράπεζες έχουν αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη το κόστος ζωής όταν υπολογίζουν το ποσό που μπορούν να δανείσουν. Οι υπεύθυνοι των στεγαστικών δανείων είπαν ότι οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας, η άνοδος της εθνικής ασφάλισης και η μεγάλη αύξηση στο κόστος των οικιακών ειδών πρόκειται να ωθήσουν τις τράπεζες να αυστηροποιήσουν τα τεστ «καταλληλότητας» των πελατών για το αν θα λάβουν και τι ποσό στο στεγαστικό δάνειο, καθιστώντας δυσκολότερο για τους πελάτες τους να δανειστούν όσο προηγουμένως.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι παράγοντες της αγοράς, οποιαδήποτε σημαντική μείωση στο μέγεθος του προσφερόμενου δανείου αναμένεται να επιβραδύνει την αγορά ακινήτων, καθώς οι αγοραστές θα αναγκάζονταν να υποβαθμίσουν τις προσδοκίες τους.