Σήμερα κρίνεται η τύχη του ιστορικού ακινήτου της βιομηχανίας «Μύλοι Αλλατίνη»
Σήμερα κρίνεται η τύχη του ιστορικού ακινήτου της βιομηχανίας «Μύλοι Αλλατίνη»

Σήμερα κρίνεται η τύχη του ιστορικού ακινήτου της βιομηχανίας «Μύλοι Αλλατίνη»

Το μισό ποσοστό του ακινήτου έχει αγοράσει εδώ και χρόνια ο Ομιλος Φάις - Ποια τα σενάρια αξιοποίησης.
RE+D magazine
18.01.2023

Σήμερα το πρωί αναμένεται να χτυπήσει το "ηλεκτρονικό σφυρί" για το 50% του ιστορικού ακινήτου της βιομηχανίας "Μύλοι Αλλατίνη" στη Θεσσαλονίκη.

Το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα Μύλοι Αλλατίνη, που βρίσκεται στη θέση «Ντεπώ», επί της οδού Γεωργίου Παπανδρέου, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο στο μεγαλύτερο τμήμα του, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της τότε εποχής.

Άνηκε στην ιταλο-εβραϊκή οικογένεια Allatini και σχεδιάστηκαν από τον Ιταλό αρχιτέκτονα, Βιταλιάνο Ποζέλι

Το συγκρότημα περιλάμβανε αρχικά 35 κτίσματα (διατηρητέα και μη) συνολικής επιφάνειας 18.291,52τ.μ., εκ των οποίων μη διατηρητέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 3.747,98τ.μ. κατεδαφίστηκαν το 2003. Τα διατηρητέα κτίρια αφορούν τα γραφεία της διεύθυνσης, Αποθήκες, το Μηχανουργείο, το Κτίριο Κιλυνδρόμυλου, τα σιλό και η καμινάδα. 

Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η εταιρεία doValue και η αρχική τιμή έχει οριστεί στα €3.204.500. 

Στο ακίνητο ο Όμιλος Φάις, ελέγχει το 50%  μετά την εξαγορά του 25% από την εταιρεία Alpha Αστικά Ακίνητα και του 25% της εταιρείας All Investments Akiniton. 

Υπενθυμίζεται οτι ο όμιλος Φάις, έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην συμπρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια αποκτώντας το εκπτωτικό κέντρο One Salonica, και στη συνέχεια το 55% της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο.

Τα σενάρια αξιοποίησης 

Το προτεινόμενο σενάριο βέλτιστης αξιοποίησης αφορά στην πλήρη ανακατασκευή του συνόλου των υφιστάμενων κτηρίων (διατηρητέων και μη) λόγω του γεγονότος ότι το ακίνητο παραμένει πολεοδομικά αρρύθμιστος χώρος και οι όποιες προσπάθειες προσθήκης νέων κτηρίων κατά το παρελθόν δεν τελεσφόρησαν. Με βάση αυτό τα ισόγεια θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χώρους καταστημάτων, οι όροφοι σε διαμερίσματα, ενώ τα υπόγεια θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν βοηθητικούς χώρους (αποθήκες κ.λπ.) των καταστημάτων.