"Σκοτώνουν" ακίνητα στο Χονγκ Κονγκ τα μεγάλα funds
"Σκοτώνουν" ακίνητα στο Χονγκ Κονγκ τα μεγάλα funds

"Σκοτώνουν" ακίνητα στο Χονγκ Κονγκ τα μεγάλα funds

Οι τιμές των γραφείων έχουν υποχωρήσει πάνω από 30% από τα υψηλά τους το 2019.
Ειρήνη Θεοφανίδου
05.09.2023

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να διαθέσουν τα εμπορικά τους κτίρια στο Χονγκ Κονγκ, καθώς η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει τις πληρωμές στεγαστικών δανείων, οι οποίες για ορισμένους έχουν πλέον υπερβεί το εισόδημα από ενοίκια.

Ορισμένα από τα σχέδια αυτά έρχονται επίσης καθώς τα ενυπόθηκα δάνεια πρόκειται να αναχρηματοδοτηθούν, κάτι που γίνεται πιο δύσκολο όταν τα ίδια κεφάλαια στο ενεργητικό υποχωρούν, είπαν άνθρωποι της αγοράς ακινήτων στο Reuters.

Ενώ το Χονγκ Κονγκ άνοιξε ξανά τα σύνορά του εφέτος μετά την πανδημία του Covid-19, η ανάκαμψη στις αγορές πωλήσεων και ενοικιάσεων εμπορικών ακινήτων της πόλης ήταν πιο αδύναμη από το αναμενόμενο λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων και της υποτονικής ανάπτυξης τόσο στην παγκόσμια όσο και στην Κινεζική οικονομία.

Οι τιμές των γραφείων έχουν υποχωρήσει πάνω από 30% από τα υψηλά τους το 2019 μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τον COVID-19, με πολλές διεθνείς εταιρείες να μειώνουν το αποτύπωμά τους ή και να αποχωρούν από τον οικονομικό κόμβο.

Τα μέσα ενοίκια μειώθηκαν επίσης κατά 34% και τα ποσοστά κενών θέσεων αυξήθηκαν στο 17,3% στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της Cushman & Wakefield. Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο ήταν πρόθυμοι για γρήγορες εκπτώσεις, άρχισαν να πωλούν περιουσιακά στοιχεία στο Χονγκ Κονγκ σε μειωμένες τιμές.

Ο όμιλος KaiLong διαθέτει προς πώληση δύο από τα κτίριά του -τα οποία και τα δύο διαθέτουν δανειακές διευκολύνσεις που λήγουν μέσα στην χρονιά- στην αγορά με την προθεσμία για μη δεσμευτικές προσφορές αργότερα αυτόν τον μήνα, ανέφεραν δύο πηγές με γνώση του θέματος. Το ένα περιουσιακό στοιχείο είναι ένας νέος πύργος κατηγορίας Α, 25 ορόφων στην κεντρική οικονομική περιοχή, ενώ το δεύτερο είναι επίσης ένα εμπορικό κτήριο 25 ορόφων με 41 θέσεις στάθμευσης στο κοντινό Wan Chai. Άτομα με γνώση του θέματος είπαν ότι η KaiLong θα ήθελε να πάρει τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ ($191,20 εκατ) και 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ, αντίστοιχα, για τις πωλήσεις. Η ζητούμενη τιμή για το περιουσιακό στοιχείο Wanchai ήταν πάνω από 20% χαμηλότερη από την τιμή της αγοράς, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Ο Ivan Ho, Διευθύνων Σύμβουλος της KaiLong στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία δεν πουλά λόγω ενός "κακού μέλλοντος" αλλά μάλλον "είναι μια κανονική κίνηση μάρκετινγκ μόλις τα περιουσιακά στοιχεία είναι έτοιμα προς πώληση".