"Σοκ" στην Ισπανία από την επιβολή νέου φόρου για επενδύσεις ακινήτων
"Σοκ" στην Ισπανία από την επιβολή νέου φόρου για επενδύσεις ακινήτων

"Σοκ" στην Ισπανία από την επιβολή νέου φόρου για επενδύσεις ακινήτων

Έκθεση από την πλατφόρμα Idealista αποκάλυψε ότι τα ενοίκια σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη αυξήθηκαν κατά 25% και 33% αντίστοιχα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
20.01.2025

Η αγορά ακινήτων της Ισπανίας γνώρισε το 2024 μεγάλη άνθηση με τις τιμές τους πρώτους εννέα μήνες του περυσινού έτους να καταγράφουν άνοδο κατά μέσο όρο 9% σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (INE).

Οι μέσες τιμές έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, σηματοδοτώντας μια πολύ μεγάλη ανάκαμψη στον κλάδο μετά την κατάρρευση των τραπεζών και κατ επέκταση των ακινήτων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008/9.

Αυτή η ύφεση τροφοδοτήθηκε από υπερβολική δόμηση και κερδοσκοπία στο Ισπανικό real estate αναγκάζοντας τελικά την Ισπανία να αναζητήσει μια διάσωση ύψους €100 δισ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να σταθεροποιήσει τον τραπεζικό της τομέα.

Η τρέχουσα άνοδος των τιμών των κατοικιών και των ενοικίων έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα των κατοικιών. Μια έκθεση τον περασμένο Ιούλιο από την πλατφόρμα real estate Idealista αποκάλυψε ότι τα ενοίκια στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη αυξήθηκαν κατά 25% και 33% αντίστοιχα τα τελευταία πέντε χρόνια.

spains-house-price-index.jpg

Το θέμα έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις, προκαλώντας δημόσιες αναταραχές και μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ισπανίας με "φόντο" και το κομμάτι της βραχυχρόνιας μίσθωσης που "κλέβει" επιπλέον ακίνητα από την αγορά. 

Σε απάντηση των παραπάνω ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες πρότεινε ένα αμφιλεγόμενο μέτρο: φόρο 100% στις αγορές ακινήτων από υπηκόους τρίτων χωρών που δεν δηλώνουν διαμονή στην Ισπανία. Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι αυτή η πολιτική θα περιόριζε την κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων.

Ωστόσο, οι επικριτές αμφισβήτησαν εάν το μέτρο θα αντιμετωπίσει την έλλειψη κατοικιών στην Ισπανία ή θα βελτιώσει την οικονομική προσιτότητα για τους ντόπιους, καθώς οι κερδοσκόποι αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των αγοραστών. Ο Mark Stücklin, ο οποίος διευθύνει τον ιστότοπο Spanish Property Insight, λέει στην DW ότι «δεν υπάρχουν κερδοσκόποι στην ισπανική αγορά ακινήτων». Επικαλούμενος το υψηλό κόστος συναλλαγής, τη γραφειοκρατία και άλλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι αγοραστές ο Stücklin είπε: «Δεν μπορείς να βγάλεις χρήματα από ακίνητα στην Ισπανία».

Τα κόστη είναι συνήθως 10%-15% της τιμής αγοράς, ενώ ο φόρος επί των κερδών έως και 24% σε οποιοδήποτε κέρδος καταβάλλεται κατά την πώληση του σπιτιού. 

Σχεδόν το 1/5 των κατοικιών που πωλήθηκαν τους 12 μήνες πριν από το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024 αγοράστηκαν από αλλοδαπούς - συνολικά 125.857 ακίνητα, αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη στοιχεία από το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ατζέντας (MIVAU). «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ζήτηση από ξένους είναι ένας θεμελιώδης πυλώνας», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της Caixa Bank, Judit Montoriol Garriga. «Μεγάλο μέρος αυτής της ζήτησης προέρχεται από αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ισπανία — μια κατηγορία επενδυτών που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με την εισροή μεταναστών στη χώρα μας».