Σπίτια για Σύρους μετανάστες κατασκευάζει η Τουρκία
Σπίτια για Σύρους μετανάστες κατασκευάζει η Τουρκία

Σπίτια για Σύρους μετανάστες κατασκευάζει η Τουρκία

Η Αγκυρα έχει δεσμευτεί ότι θα κατασκευάσει 25.00 σπίτια μέχρι το τέλος του χρόνου για να στεγάσει τους Σύρους εκτοπισμένους.
RE+D magazine
14.11.2022

Ενα συγκρότημα κατοικιών που περιλαμβάνει 600 μονάδες εγκαινίασε ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας στην Μασχάντ Ρουχίν, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Βορειοδυτική Συρία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Άγκυρα θα κατασκευάσει μέχρι το τέλος του χρόνου 25.000 νέες κατοικίες προκειμένου να μετεγκαταστήσει Σύρους εκτοπισμένους. Ο υπουργός δήλωσε πως η χώρα του έχει κατασκευάσει ήδη 75.000 κατοικίες τα δύο τελευταία χρόνια. "Θα έχουμε ολοκληρώσει την κατασκευή 100.000 κατοικιών μέχρι το τέλος του χρόνου" είπε. 

Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει κατά μήκος των συνόρων της μια "ζώνη ασφαλείας" προκειμένου να εμποδίσει τους Σύρους που έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου να διασχίσουν τα σύνορα και να μπορέσει να στείλει εκεί ένα μέρος των εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πει τους τελευταίους μήνες ότι "ετοιμάζει" την επιστροφή, σε εθελοντική βάση, ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων, από τα 3,7 εκατ. Σύρους που έχουν επίσημα καταγραφεί στη χώρα του.

Επιθυμεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση, με την υποστήριξη της διεθνούς βοήθειας, (της κατασκευής) κατοικιών και υποδομών στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταία ζώνη που ελέγχουν οι αντάρτες, η οποία ξεφεύγει από τον έλεγχο της εξουσίας στη Δαμασκό και όπου η Άγκυρα αναπτύσσει στρατεύματα. Η κατασκευή των κατοικιών αυτών εποπτεύεται από την τουρκική κυβερνητική Υπηρεσία διαχείρισης φυσικών καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (Afad) και χρηματοδοτείται από τουρκικές ΜΚΟ.

Περισσότερες από το 500 οικογένειες έχουν εγκατασταθεί στο νέο οικιστικό συγκρότημα της Μασχάντ Ρουχίν. 

"Τα σπίτια με τοίχους είναι καλύτερα από τα αντίσκηνα. Δεν υπάρχει σύγκριση", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χαντίγια Αλ-Τάχα, μια 70χρονη που ήρθε με την κόρη της εκεί. Ζούσε σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα αφότου εγκατέλειψε το σπίτι της στη νότια επαρχία Ιντλίμπ πριν από τέσσερα χρόνια.