Στα... αζήτητα τα δάνεια των εμπορικών ακινήτων
Στα... αζήτητα τα δάνεια των εμπορικών ακινήτων

Στα... αζήτητα τα δάνεια των εμπορικών ακινήτων

Δεν φαίνεται να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan.
Ειρήνη Θεοφανίδου
08.08.2023

Οι τράπεζες που επιδιώκουν να πουλήσουν δάνεια εμπορικών ακινήτων τρώνε "πόρτα" από τους επενδυτές σε μια στάσιμη αγορά με λίγες επιλογές για εύκολη έξοδο.

Οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι όπως η Goldman Sachs Group Inc. και η JPMorgan Chase & Co. προσπαθούν να πουλήσουν χρέη εμπορικών ακινήτων όπως γραφεία, ξενοδοχεία, ακόμη και διαμερίσματα τους τελευταίους μήνες, αλλά διαπιστώνουν ότι η αυτό δεν είναι μια εύκολη υπόθεση καθώς η  φετινή άνοδος του κόστους δανεισμού έχει καταστήσει τα εμπορικά ακίνητα έναν από τους τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο. 

Οι πωλήσεις ακινήτων, ειδικά για κτίρια γραφείων, καταγράφουν σταδιακή επιβράδυνση δίνοντας στους ιδιοκτήτες και τις τράπεζες λίγα στοιχεία για να καθορίσουν την αξία ορισμένων περιουσιακών στοιχείων. Ετσι, λοιπόν, ελλείψει συναλλαγών, οι ενδιαφερόμενοι παρακολουθούν στενά την αγορά πώλησης δανείων για να δουν ποια τιμή μπορούν τελικά να βρουν οι τράπεζες για ορισμένα από τα δάνεια.

Οι τράπεζες ήταν πρόθυμες να πουλήσουν ό,τι μπορούν, κατά καιρούς για να στηρίξουν τη ρευστότητα ή για να αποφύγουν περίπλοκες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν όταν ένα δάνειο λήγει και πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί. Για ορισμένους δανειστές, το να κάνουν ένα "ελαφρύ κούρεμα" στην τιμή μπορεί να είναι καλύτερο από το να διατρέχουν άλλους κινδύνους, σύμφωνα με τον Gregory Hagood, πρόεδρο της SOLIC Capital.

Η Goldman και η JPMorgan, μαζί με άλλες τράπεζες, όπως η Capital One Financial Corp. και η M&T Bank Corp., προσπάθησαν να πουλήσουν χρέη ακινήτων τους τελευταίους μήνες, αναζητώντας αγοραστές τόσο για εφάπαξ πωλήσεις όσο και για συναλλαγές για χαρτοφυλάκια δανείων σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.


Αυξάνονται οι πιέσεις

Ενώ αυξάνεται η πίεση στις τράπεζες να μειώσουν την έκθεσή τους σε εμπορικά ακίνητα, οι δυσμενείς πωλήσεις δανείων εξακολουθούν να είναι σχετικά σπάνιες. Πολλές τράπεζες επιλέγουν να διατηρήσουν το χρέος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να επιλύσουν καταστάσεις με διαφορετικούς δανειολήπτες. 

Επιπλέον, ορισμένοι πωλητές έχουν γίνει πιο προσεκτικοί σχετικά με τις προσφορές που θα δεχτούν, ειδικά μετά το πλήθος των τραπεζικών πτωχεύσεων στις αρχές του έτους. "Η πολύ χαμηλή τιμή θα μπορούσε να τρομάξει τους επενδυτές και να προκαλέσει ανησυχίες για την υγεία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος", σύμφωνα με τον Josh Zegen, συνιδρυτή της Madison Realty Capital.

"Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διαφορά προσφοράς-ζήτησης και η συμφωνία στη χαμηλότερη τιμή θα έκανε αυτές τις τράπεζες πιο αφερέγγυες" συμπλήρωσε ο ίδιος και τόνισε πως ο κλάδος των γραφείων βρίσκεται στην... κόψη του ξυραφιού. Οι περικοπές θέσεων εργασίας και η αύξηση της απομακρυσμένης εργασίας οδήγησαν σε ρεκόρ κενών θέσεων σε μεγάλες πόλεις, ενώ το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει δυσκολέψει τη χρηματοδότηση.