«Στάση αναμονής» για το project στην Αλλατίνη από τον όμιλο Φάις
«Στάση αναμονής» για το project στην Αλλατίνη από τον όμιλο Φάις

«Στάση αναμονής» για το project στην Αλλατίνη από τον όμιλο Φάις

Αβέβαιο το μέλλον του προνομιακού και συγχρόνως "προβληματικού" λόγω πολεοδομικών ζητημάτων ακινήτου.
Ειρήνη Θεοφανίδου
23.01.2023

«Στάση αναμονής» τηρεί σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος Φάις για το ακίνητο των Μύλων Αλλατίνη στην Θεσσαλονίκη ύστερα από την πρόσφατη απόκτηση του 50% από την εταιρεία SPM Real Estate ΙΚΕ συμφερόντων του επιχειρηματία Πρόδρομου Μαυρόπουλου.

Αν και παραμένει άγνωστο τι θα πράξουν οι δύο πλευρές, το πιθανότερο σενάριο θέλει έναν από τους δύο μετόχους να προχωρά στην εξαγορά του ποσοστού που κατέχει ο άλλος. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο όμιλος Φάις μιλά για δύσκολο project λόγω πολεοδομικών προβλημάτων τα οποία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. 

Το προτεινόμενο σενάριο βέλτιστης αξιοποίησης αφορά στην πλήρη ανακατασκευή του συνόλου των υφιστάμενων κτηρίων (διατηρητέων και μη) λόγω του γεγονότος ότι το ακίνητο παραμένει πολεοδομικά αρρύθμιστος χώρος και οι όποιες προσπάθειες προσθήκης νέων κτηρίων κατά το παρελθόν δεν τελεσφόρησαν. 

Με βάση αυτό τα ισόγεια θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χώρους καταστημάτων, οι όροφοι σε διαμερίσματα, ενώ τα υπόγεια θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν βοηθητικούς χώρους (αποθήκες κ.λπ.) των καταστημάτωνΤο συγκρότημα περιλάμβανε αρχικά 35 κτίσματα (διατηρητέα και μη) συνολικής επιφάνειας 18.291,52τ.μ., εκ των οποίων μη διατηρητέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 3.747,98τ.μ. κατεδαφίστηκαν το 2003. Τα διατηρητέα κτίρια αφορούν τα γραφεία της διεύθυνσης, Αποθήκες, το Μηχανουργείο, το Κτίριο Κιλυνδρόμυλου, τα σιλό και η καμινάδα. 

Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων στην συμπρωτεύουσα το ακίνητο εκτός από ιστορικό θεωρείται και προνομιακό λόγω της θέσης του, όμως όπως χαρακτηριστικά τονίζουν "μόνο προνομιακό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφού εδώ και δεκαετίες παραμένει αναξιοποίητο". Ο όμιλος Φάις φάνηκε να έχει το προβάδισμα προσπαθώντας να βρεί τη "χρυσή τομή" για την αξιοποίηση του ακινήτου όμως με τα νέα δεδομένα όλα παραμένουν για μια ακόμη φορά στον... αέρα. Μάλιστα οι ίδιοι παράγοντες υπογράμμισαν ότι οι ελπίδες του βορειοελλαδίτικου real estate είχαν πέσει στον εν λόγω όμιλο δεδομένης και της παρουσίας του με άλλα μεγάλα Project όπως το One Salonica και η Αγορά Μοδιάνο. Οι άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν ότι και η άλλη πλευρά έχει εμπειρία στον κλάδο των ακινήτων κυρίως με αναπτύξεις γραφείων. Το επόμενο διάστημα, πάντως, θα δείξει πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις και οι ισορροπίες ανάμεσα στους δύο συνιδιοκτήτες του ιστορικού ακινήτου και αν τελικά θα προχωρήσει η ανάπλαση στην περιοχή.