Στο 49,7 ο δείκτης PMI τον Σεπτέμβριο
Στο 49,7 ο δείκτης PMI τον Σεπτέμβριο
  Data Data

Στο 49,7 ο δείκτης PMI τον Σεπτέμβριο

Πρόκειται για τον τρίτο συνεχή μήνα επιδείνωσης των συνθηκών στην ελληνική μεταποίηση.
RE+D magazine
03.10.2022

Συρρίκνωση σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στη Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να μειώνονται σταθερά, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός συνέχισε να περιορίζει τη ζήτηση.

Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα PMI της S&P Global ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI), που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας, έκλεισε στις 49,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 48,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται για τον τρίτο συνεχή μήνα επιδείνωσης των συνθηκών στην ελληνική μεταποίηση. Επίσης, ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε λόγω των υψηλότερων δαπανών για υλικά και ενέργεια.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, καθώς η αυξανόμενη κρίση κόστους διαβίωσης περιόρισε την καταναλωτική ζήτηση ενώ η άνοδος του κόστους ενέργειας μείωσε την παραγωγή.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο χαμηλό 27 μηνών στο 48,4 τον Σεπτέμβριο από το 49,6 του Αυγούστου, ακριβώς κάτω από την προκαταρκτική ένδειξη 48,5 και πιο κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.