Στο "στόχαστρο" της ΑΑΔΕ τα ακίνητα
Στο "στόχαστρο" της ΑΑΔΕ τα ακίνητα

Στο "στόχαστρο" της ΑΑΔΕ τα ακίνητα

Τι περιλαμβάνει το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων.
RE+D magazine
04.01.2024

Στο "στόχαστρο" της ΑΑΔΕ θα βρεθούν οι φορολογούμενοι που αποκτούν ακίνητα τα οποία δεν συμβαδίζουν με τα εισοδήματά τους καθώς θα γίνονται διασταυρώσεις μέσω της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής καταγραφής και παρακολούθησης των ακινήτων όλης της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «Περιουσιολογίου» που έχει δημιουργήσει η ΑΑΔΕ με βάση τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων.

Επίσης, το Μητρώο θα περιλαμβάνει και άλλες πληροφορίες για τα ακίνητα όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών κ.ά.

Η υπηρεσία θα σφίξει τον κλοιό γύρω από τους φορολογούμενους που σκοπίμως εμφανίζουν στο Ε9 μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική για να πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και μικρότερους φόρους και τέλη (τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ).

Ειδικότερα το Μητρώο θα περιέχει:

Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, τα οποία θα μεταφερθούν, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων και τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακίνητων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων. 

Οι κάτοχοι των ακινήτων θα ελέγχουν τα στοιχεία και αν διαπιστώνουν διαφορές με το Ε9 θα τις διορθώνουν χωρίς πρόστιμα