Στον "πάγο" το Campus της Google στο Σαν Χοσέ λόγω οικονομικής επιβράδυνσης
Στον "πάγο" το Campus της Google στο Σαν Χοσέ λόγω οικονομικής επιβράδυνσης

Στον "πάγο" το Campus της Google στο Σαν Χοσέ λόγω οικονομικής επιβράδυνσης

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει σχεδόν $10 δισ σε τουλάχιστον 20 βασικά έργα ακινήτων το 2022.
Ειρήνη Θεοφανίδου
24.04.2023

Τον Ιούνιο του 2021, η Google έλαβε την έγκριση για την κατασκευή ενός Campus 80 στρεμμάτων, που θα περιλαμβάνει 7,3 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια γραφειακών γραφείων, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας.

Ο εκτιμώμενος οικονομικός αντίκτυπος υπολογίζεται σε $19 δισ. Η συγκυρία, όμως, δεν θα μπορούσε να ήταν χειρότερη.

Η άνοδος των τεχνολογικών κολοσσών εδώ και μια δεκαετία φαίνεται ότι έχει κάνει τον κύκλο της και όπως εκτιμούν οι ειδικοί το επόμενο έτος θα ήταν το χειρότερο για τις μετοχές αυτών των εταιρειών από την οικονομική κρίση του 2008. Τα αυξανόμενα επιτόκια και οι ανησυχίες για την ύφεση οδήγησαν τους διαφημιστές να περιορίσουν τις δαπάνες, "φρενάροντας" την άνοδο της Google και, για πρώτη φορά στην ιστορία της, αναγκάζοντας τη διοίκηση να εφαρμόσει δραματικές περικοπές κόστους.

Η πόλη του Σαν Χοσέ μπορεί τώρα να πληρώσει το τίμημα. Αυτό που επρόκειτο να είναι μια μεγάλη πανεπιστημιούπολη που ονομάζεται «Downtown West», με χιλιάδες νέες κατοικίες και 15 στρέμματα δημόσιων πάρκων, είναι σε μεγάλο βαθμό μια "νεκρή ζώνη" που προκαλεί μόνο ανησυχία και οικονομικό όφελος "μηδέν". Το CNBC έμαθε ότι, ως μέρος της συρρίκνωσης της Google που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του τρέχοντος έτους, η εταιρεία απέσυρε την ομάδα που είχε αναλάβει την ανάπτυξη του έργου στο Σαν Χοσέ.

Το κατασκευαστικό έργο, το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2023, έχει τεθεί σε "αναμονή" και κανένα σχέδιο επανέναρξης της κατασκευής δεν έχει κοινοποιηθεί στους εργολάβους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν στο CNBC. Αν και οι πηγές είναι αισιόδοξες ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσουν οι εργασίες του Campus και είπαν ότι οι εκπρόσωποι της Google έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για αυτό, ανησυχούν ότι το έργο μπορεί να μην φτάσει την κλίμακα που είχε υποσχεθεί στο αρχικό γενικό σχέδιο η εταιρεία. Η Mercury News, μια από τις κύριες εφημερίδες της Silicon Valley, ανέφερε στο παρελθόν ότι η Google επανεξετάζει το χρονοδιάγραμμά της. Πηγές είπαν στο CNBC ότι η εταιρεία άρχισε να δίνει σήμα στους εργολάβους στα τέλη του περασμένου έτους ότι το έργο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις καθώς και αλλαγές.

Τον Φεβρουάριο, η LendLease, η βασική εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων του έργου, απέλυσε 67 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών διαχειριστών του Campus, σύμφωνα με στοιχεία που προβλήθηκαν από το CNBC. Ανώτεροι διευθυντές ανάπτυξης, επικεφαλής επιχειρησιακών λειτουργιών και άλλα στελέχη ήταν μεταξύ εκείνων που είδαν την "έξοδο" από την εταιρεία.

Τον περασμένο μήνα, η Google αφαίρεσε επίσης τις ενημερώσεις κατασκευής από τον ιστότοπό της για το έργο, σύμφωνα με εσωτερική αλληλογραφία. Ένας εκπρόσωπος της LendLease ανέφερε σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η εταιρεία παραμένει «δεσμευμένη στη δημιουργία κοινοτήτων μικτής χρήσης στην περιοχή Bay, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων της Google», και εξακολουθεί να έχει μια «σημαντική ομάδα για να βοηθήσει στην παροχή τους».

Η Google που ανήκει στην εταιρεία Alphabet ξεκινά τις πιο σοβαρές περικοπές κόστους των σχεδόν δύο δεκαετιών της στη δημόσια αγορά. Η εταιρεία είπε τον Ιανουάριο ότι καταργούσε 12.000 θέσεις εργασίας, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% του εργατικού της δυναμικού, για να υπολογίσουμε την επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων μετά την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid. Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Google ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει σχεδόν $10 δισ σε τουλάχιστον 20 βασικά έργα ακινήτων το 2022.