Συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα η HIG. Που "βλέπει" τις ευκαιρίες
Συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα η HIG. Που "βλέπει" τις ευκαιρίες

Συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα η HIG. Που "βλέπει" τις ευκαιρίες

Το πλάνο επενδύσεων σε logistics – τουρισμό και στο βάθος ο αγροτικός τομέας
Γιάννης Δ. Παπαδομαρκάκης
27.05.2024

Εξουσιοδότηση τοποθετήσεων σε επενδύσεις με έντονη τη διάσταση της ευκαιρίας έλαβε για μία ακόμη πενταετία από την H.I.G. Capital η Inventio ως αποκλειστικός operating partner της αμερικάνικου fund στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της Inventio Κωνσταντίνος Μπήτρος περιέγραψε τις αποδόσεις που στοχεύει στο 25%, καθώς το νούμερο αυτό περιορίζεται μεσοσταθμικά στο 15% - 17%, δεδομένου του ότι η Ελλάδα δεν είναι μια ρυθμισμένη αγορά και εξακολουθεί η οικονομία της να ταλανίζεται από γραφειοκρατικούς παράγοντες η επίλυση των οποίων ροκανίζει τις προσδοκώμενες αποδόσεις.

Σε ότι αφορά το διεθνές περιβάλλον τόνισε ότι το ζήτημα του πληθωρισμού και του περιορισμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων «ήρθαν για να μείνουν» και να καθορίσουν από εδώ και στο εξής τη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων.

Oι κλάδοι που "βλέπει" ευκαιρίες και επενδύει το αμερικανικό Fund στην Ελλάδα παραμένουν η διαμετακόμιση και ο τουρισμός ενώ μελλοντικά σχεδιάζει να επεκταθεί και στον αγροτικό. 

Μέσα από δύο πλατφόρμες που έχει δημιουργήσει τη  STREEM GLOBAL και την ELLA RESORTS έχουν ήδη τοποθετηθεί ίδια κεφάλαια άνω των €400 εκατ., που ξεπερνούν το 1,5 δισ. αν συνυπολογιστεί η μόχλευση, ενώ δεν υπάρχει «ταβάνι» εφόσον η επενδυτική επιτροπή αξιολογήσει μια επένδυση ως ευκαιρία. Τα δύο επιχειρηματικά «οχήματα», (Ella Resorts στον ξενοδοχειακό τομέα και και Streem Global στον κλάδο των logistics,) φέρνουν τη H.I.G στην πρώτη τριάδα των πλέον ενεργών ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Απασχολεί, συνολικά, περίπου 5.000 εργαζομένους, δημιουργώντας σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία. 

Για το συντονισμό του μελετητικού, αδειοδοτικού και κατασκευαστικού αντικειμένου των έργων της (Project Management / Construction Project Management) η Inventio προχώρησε στη σύσταση της Inventio Edge Development που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες (end-to-end) ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων (real-estate development) και προς τρίτους.

Στην καθιερωμένη ετήσια ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ, που εφέτος πραγματοποιήθηκε στο πεντάστερο Elissa των Ella resort στη Ρόδο, ο κ. Μπήτρος και οι συνεργάτες του αναφέρθηκαν εκτενώς στους δύο αυτούς κλάδους κάνοντας απολογισμό πεπραγμένων για το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του ‘24 για τους επιμέρους τομείς και τα έργα που έχουν σε εξέλιξη. 

Μέσω των Ella Resorts στον ξενοδοχειακό τομέα η HIG έχει δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων αξίας άνω του €1 δισ. στοχεύοντας στην πληθυσμιακή ομάδα που αναζητεί την «προσιτή πολυτέλεια» τόσο σε επίπεδο υποδομών, παροχών, αλλά και εμπειριών που εστιάζουν στο ευ ζην και τον σεβασμό του περιβάλλοντος (εξοικονόμηση πόρων μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού, την ελαχιστοποίηση μεταφοράς εισαγομένων υλικών, αλλά και την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Το απαιτούμενο Capex για την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων, που σημαίνει ότι το κόστος απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο. Δεδομένης μάλιστα της σύγκλισης των αποδόσεων μεταξύ κτιρίων και μετοχών εισηγμένων εταιρειών ακινήτων ο υπεύθυνος για το σκέλος των ακινήτων κ. Κ. Σιδερής δεν απέκλεισε την εισαγωγή του χαρτοφυλακίου των ξενοδοχειακών μονάδων σε κάποια κεφαλαιαγορά της ΕΕ, όχι κατ΄ανάγκη της ελληνικής.

Στο κομμάτι των logistics, η Streem Global επεκτείνει το υφιστάμενο δίκτυο αποθηκευτικών χώρων στα Βαλκάνια προσεγγίζοντας τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης μέσα από την επανατοποθέτηση υφιστάμενων χώρων, αλλά και τη δημιουργία σύγχρονων αποθηκών που κάνουν εφικτή τη χρήση ρομποτικών συστημάτων και ενεργειακής αυτοτέλειας μέσα από Φ/Β πάνελ στις στέγες. Αναφερόμενος στην υπό εξέλιξη τριπλή συγχώνευση των ΜΑΚΙΟΣ και ΒΕΙΝΟΓΛΟΥ, ο κ. Μπήτρος επανέλαβε τις δυσκολίες του εγχειρήματος «καθώς πρόκειται για εταιρείες με δομές, πελατολόγιο και ιστορία -οι οποίες θα διατηρήσουν τη διαχείριση και ποσοστό στη νέα εταιρεία και επισήμανε ότι στόχος για την μετατροπής του πρώην εργοστασίου της Χαλυβουργικής σε διεθνή κόμβο (trimodal) είναι η ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας εντός του έτους. Σε ότι αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, πρόσθεσε όμως ότι η  Streem θα πειραματιστεί με καύσιμο το Υδρογόνο στις οδικές μεταφορές. Συγκεκριμένα πρόσθεσε ότι ο στόλος των οχημάτων στην Ελλάδα είναι απαρχαιωμένος, ενώ η ηλεκτροκίνηση δεν εξασφαλίζει ικανές αποστάσεις.

Οι επενδύσεις της «H.I.G. Capital Advisors» στην Ελλάδα

Οι μέχρι τώρα επενδύσεις της «H.I.G. Capital Advisors LLC» στην Ελλάδα αφορούν :

Βιομηχανικός Κλάδος

 • Μαΐλης ΑΕ, (2014) διάσωση εταιρίας μέσω εξαγοράς δανείων, αναδιάρθρωση οργανωτικής δομής και λειτουργίας του ομίλου, μεγέθυνση κύκλου εργασιών.
 • ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΑΕ (2023) εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management. 
 • Unit Hellas AE & Unit Shipping AE (2023) εξαγορά 100% των μετόχων με διατήρηση του management. 
 • Contrade AE (2023) εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management. 
 • Light Greece AE (2023) εξαγορά 100% των μετόχων της εταιρείας που κατέχει εγκαταστάσεις logistics στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, τη μεγαλύτερη βιομηχανοποιημένη περιοχή στην Ελλάδα. Η εγκατάσταση κατηγορίας Α’ έχει επιφάνεια 33.000 τ.μ., σε οικόπεδο 60.000 τ.μ. ενώ βασικό της πλεονέκτημα η σιδηροδρομική υποδομή εντός της εγκατάστασης που υποστηρίζει σιδηροδρομική πρόσβαση προς την Κεντρική Ευρώπη.
 • Instant Trans I.K.E. (2024) εξαγορά του ποσοστού μετόχων 70% με διατήρηση του management. Η εταιρία δραστηριοποιείται στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Πιερίας με εξειδίκευση σε υπηρεσίες αποθήκευσης και μεταφορά last mile.
 • Nami D.o.o. (2024) Belgarde, Serbia. Εξαγορά του 100% της εταιρίας η οποία ειδικεύεται στα logistics ψυχόμενων προϊόντων, διαθέτει άδεια τελωνειακής αποθήκης και καλύπτει τη μεταφορά φορτίων στη Σερβία και στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης διαθέτει τέσσερα ιδιόκτητα κτήρια με αποθηκευτικό χώρο ~8.000 τ.μ. και χώρους γραφείων 1.500 τ.μ. σε στρατηγική τοποθεσία κοντά σε βασικές συγκοινωνιακές διαδρομές, όπως ο αυτοκινητόδρομος Βελιγραδίου-Βουδαπέστης.

Στις αρχές του έτους, ολοκληρώθηκε η συγχώνευση, υπό την Streem Global AE, των εταιρειών: Unit Hellas AE, Unit Shipping AE, Contrade AE. σε συνδυασμό με τις Unit Logistics SRL, Rohel Trans International SRL και Translink Expedition SRL, στο πλαίσιο της Ά φάσης του σχεδιασμού για το 2024, με στόχο τη δημιουργία συνεργιών και οικονομίας κλίμακας. Σύντομα θα ακολουθήσει και η συγχώνευση της Μακιός ΑΕ και κατόπιν και της ΟΡΦΕΑΣ ΒΕΙΝΟΓΛΟΥ ΑΕ.

Ξενοδοχειακός Κλάδος

 • Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, Ρόδος (2018), πρώην Aldemar Ρόδου, κεφαλαιακή αναδιάρθρωση μέσω εξαγοράς του ποσοστού των παλαιών μετόχων, με παράλληλη διάσωση της εταιρίας, πλήρης ανακαίνιση και αναβάθμιση σε κατηγορία Α+ ενεργειακά ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 835 δωματίων (2.500 κλίνες). 
 • Corfu Holdings ΑΕ Κέρκυρα (ex-Mayor Holdings), κεφαλαιακή αναδιάρθρωση (2019), εξαγορά του ποσοστού των παλαιών μετόχων, Σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση - αναβάθμιση σε κατηγορία Α+ ενεργειακά και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1.400 δωματίων (2.500 κλίνες) Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των €150.000.000. 
 • Αγορά ξενοδοχείου πρώην Aldiana Club, στην περιοχή Μόχλου Κρήτης με επενδυτικό πλάνο €50εκ για την ανακαίνιση, επέκταση και αναβάθμιση σε 5άστερο ξενοδοχείο που θα ονομαστεί Rocrita Lifestyle Beach Resort, με συνολική δυναμικότητά 360 δωματίων με ορίζοντα λειτουργίας την τουριστική περίοδο του 2025.
 • Αγορά, πρώην ξενοδοχείου Aλθέα, στην Αγ. Μαρίνα Αττικής, δυναμικότητας ~350 δωματίων.  
 • Kυπριώτης ΑΕ - Εξαγορά δανείων από 3 τράπεζες συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140εκ (2022).

Δημιουργία των Ella Resorts και της λειτουργικής πλατφόρμας hospitality, Ella Resorts (www.ellaresorts.com) που έχουν ενταχθεί 8 ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη, Αθήνα με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων. Στόχος, για την εντός Ελλάδος δραστηριότητα της είναι τα 6.000 δωμάτια ενώ ευρύτερα στη Μεσόγειο, τα 10.000 δωμάτια