Συνεχίζουν την αποχή οι συμβολαιογράφοι. Απεργούν και οι δικηγόροι
Συνεχίζουν την αποχή οι συμβολαιογράφοι. Απεργούν και οι δικηγόροι

Συνεχίζουν την αποχή οι συμβολαιογράφοι. Απεργούν και οι δικηγόροι

RE+D magazine
13.12.2023

Την συνέχιση της αποχής από τα καθήκοντα τους έως τις 8 Ιανουαρίου, οπότε θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους αποφάσισε η γενική συνέλευση του συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείων Αθηνών Πειραιώς Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Η αποχή των συμβολαιογράφων οι οποίοι διαμαρτύρονται για την την ψηφιοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων που έρχεται να προστεθεί στην απεργία των δικηγόρων λόγω του νέου φορολογικού νόμου έχει παγώσει όλες τις αγοραπωλησίες καθώς και τις διαδικασίες έγκρισης δανείων προκαλώντας έφραγμα στην αγορά και μάλιστα στο τέλος του χρόνου όπου παραδοσιακά γίνονται και οι περισσότερες πράξεις.

Βασικό αίτημα, των συμβολαιογράφων είναι η ανάκληση της δημοσιευθείσας στις 7/11/2023 διακήρυξης ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για το έργο “Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων” η τουλάχιστον η απαλοιφή από αυτήν του τμήματος εκείνου, το οποίο αναφέρεται στο ψηφιακό συμβόλαιο. 

Σε κοινό δελτίο τύπου οι σύλλογοι μεσιτών, Αττικής, Λέσβου, Πάρου – Αντιπάρου επισημαίνουν ότι η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αποτελεί μέγιστο πλήγμα για τους επαγγελματίες  μεσίτες (αλλά και πλειάδα ετέρων επαγγελματιών του Real Estate) αλλά και για τους πολίτες που θέλουν να μεταβιβάσουν, να πουλήσουν το ακίνητο τους λόγω ανωτέρας βίας ή να αγοράσουν για να λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα. 

Τονίζουν δε οτι το κώλυμα στις μεταβιβάσεις δημιουργεί τεράστιο ζήτημα για τους κατοίκους εξωτερικού και αποτελεί  δυσφήμιση για τη χώρα μας καθώς την καθιστά απαγορευτική για επενδύσεις.

Οι Σύλλογοι, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι αν το αναφαίρετο δικαίωμα της αγοράς, της πώλησης και της γονικής παροχής συνεχίζει να παρεμποδίζεται, πέραν της ανεπανόρθωτης οικονομικής ζημίας, εγείρεται ύψιστο θέμα δημοκρατίας και ελευθερίας των συναλλαγών.