Τα "πράσινα" δάνεια μεταμορφώνουν την αγορά των ακινήτων
Τα "πράσινα" δάνεια μεταμορφώνουν την αγορά των ακινήτων

Τα "πράσινα" δάνεια μεταμορφώνουν την αγορά των ακινήτων

Δεκάδες κολοσσοί βασίζονται στην πράσινη χρηματοδότηση για να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον
Βάλια Πολίτη
09.12.2022

Σε υποχρέωση, και όχι επιλογή εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο η επιχειρηματική δραστηριότητα με "πράσινο" πρόσημο. Ειδικά για τις μεγάλες εταιρείες, ο θετικός αντίκτυπος και η γνωστοποίησή του στο κοινό είναι πλέον απαραίτητα. Μια πράσινη επιχείρηση θεωρείται καλή επιχείρηση και όλα δείχνουν πως, στο μέλλον, το σύνηθες θα είναι οι οικονομικές αποφάσεις να συνδέονται στενά με στόχους βιωσιμότητας.

Τί περιλαμβάνει, όμως, ο όρος «πράσινη χρηματοδότηση»; Ουσιαστικά, πρόκειται για διάφορες μορφές χρηματοδότησης, μεταξύ των οποίων βρίσκονται κίνητρα για την οικοδόμηση πράσινων κτιρίων, πράσινα ομόλογα ή χρηματοοικονομικά μέσα σταθερού εισοδήματος, τα οποία συγκεντρώνουν χρήματα για έργα προς όφελος του περιβάλλοντος, αλλά και πράσινες μισθώσεις, στις οποίες οι ενοικιαστές δεσμεύονται να συμμετέχουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, στη μείωση των απορριμμάτων και σε άλλες βιώσιμες δράσεις.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πράσινη χρηματοδότηση είναι ένα υποσύνολο της βιώσιμης χρηματοδότησης, η οποία περιλαμβάνει επιπλέον κοινωνικές πτυχές και πτυχές διακυβέρνησης, κατά τα πρότυπα ESG -τα οποία συνδέονται στενά με την εταιρική κοινωνική ευθύνη (CSR). Η διαφορά έγκειται στο ότι η πράσινη χρηματοδότηση εστιάζει ειδικά σε στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σήμερα, μεγάλο μέρος της δυναμικής που τροφοδοτεί το ESG είναι η βούληση μεμονωμένων επενδυτών. Αυτό συμβαίνει καθώς οι άνθρωποι επιθυμούν όλο και περισσότερο να υποστηρίζουν εταιρείες και προϊόντα που έχουν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο που τους περιβάλλει. Όπως αναφέρθηκε από την J.P. Morgan Chase, 500 δισ. δολάρια εισέρρευσαν σε κεφάλαια που συνάδουν με το ESG το 2021, συμβάλλοντας στην αύξηση κατά 55% των περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση σε προϊόντα που συνάδουν με στόχους ESG.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων μεγάλης κλίμακας Prologis, η οποία χρησιμοποιεί πράσινα ομόλογα για να συγκεντρώσει χρήματα για πράσινα κτίρια. Με χαρτοφυλάκιο σε 19 χώρες, η εταιρεία ειδικεύεται σε αποθήκες και βιομηχανικά ακίνητα, ενώ εκτιμά ότι ένα διόλου ευκαταφρόνητο 2,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ περνά από τις αποθήκες της. Η Prologis έχει αναπτύξει το δικό της πλαίσιο πράσινων ομολόγων με έμφαση στις νέες κατασκευές, τις μετασκευές και τις υπάρχουσες πιστοποιήσεις κτιρίων, που πληρούν τις προδιαγραφές των LEED, BREEAM και άλλων προτύπων για πράσινα κτίρια.

Η τάση χρήσης μεγάλων δανείων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα αποκτά επίσης ισχυρή δυναμική σε εταιρείες real estate που εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ της Κίνας. Ενδεικτικά, το 30% των τρεχουσών ομολόγων και δανείων της Swire Properties δημιουργείται μέσω διαφόρων μορφών πράσινης χρηματοδότησης. Το 2018, η εταιρεία ξεκίνησε το ταξίδι της πράσινης χρηματοδότησης με ένα ομόλογο $ 500 εκατ. ως μέρος της στρατηγικής της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030.

Ρεκόρ σημείωσε και η Sun Hung Kai Properties Limited (SHKP) τον Ιούνιο του 2022, όταν η εταιρεία υπέγραψε ένα πενταετές δάνειο που συνδέεται με τη βιωσιμότητα ύψους $ 20,7 δισ. δολαρίων —το μεγαλύτερο του είδους του για τον τομέα των ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ— με 16 μεγάλες διεθνείς και εθνικές τράπεζες. Ο όμιλος έχει καταστήσει την ενσωμάτωση στοιχείων ESG στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ως βασική προτεραιότητα για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τους μετόχους του και την κοινότητα στο σύνολό της.

Όμως και στη βιομηχανία της μόδας, η πράσινη χρηματοδότηση των ακινήτων έχει ήδη δρομολογηθεί, με την ιταλική πολυτελή μάρκα Prada να αποτελεί την πρώτη στον κλάδο της που υπέγραψε πράσινο δάνειο €50 εκατ., το 2019 με τον Όμιλο Crédit Agricole. Σύμφωνα με τους όρους του δανείου, τα επιτόκια μπορούν να προσαρμόζονται ετησίως εάν η Prada πετύχει συμφωνημένους στόχους βιωσιμότητας, όπως τη συμμόρφωση συγκεκριμένου αριθμού καταστημάτων της με την πιστοποίηση LEED Gold ή Platinum. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία κατέχει ήδη ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 140 καταστημάτων με πιστοποίηση LEED σε 29 χώρες.

Αλλά και η αγγλική Burberry, έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη θετικού αποτυπώματος άνθρακα έως το 2040, μέσα από ένα αναχρηματοδότούμενο δάνειο € 300 εκατ. που συνδέεται με τη βιωσιμότητα και το οποίο συντονίζει η Lloyds Bank. Το δάνειο έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στην Burberry να ενσωματώσει πτυχές ESG στις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της ανακαίνισης του χαρτοφυλακίου κτιρίων της.

Ούτε η βιομηχανία της τεχνολογίας δεν παρέλειψε να αξιοποιήσει την πράσινη χρηματοδότηση. Η Alphabet Inc., η μητρική εταιρεία της Google, κυκλοφόρησε πρόσφατα την Έκθεση Επιπτώσεων Ομολόγων Αειφορίας για το 2022, στην οποία ανακοίνωσε ότι είχε ολοκληρώσει τις κατανομές από το ομόλογο βιωσιμότητας $ 5,7 δισ. που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2020—τότε, το μεγαλύτερο στο είδος του που είχε εκδοθεί ποτέ από μια εταιρεία. Εξ’ αυτών, η εταιρεία επένδυσε $ 2,47 δισ. δολάρια από τα κεφάλαια σε πράσινα κτίρια.

Ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft, δημιούργησε ένα «ταμείο καινοτομίας για το κλίμα» ύψους $ 1 δισ., μια συγκεκριμένη επενδυτική πρωτοβουλία «για να επιταχύνει την τεχνολογική ανάπτυξη και την ανάπτυξη νέων καινοτομιών για το κλίμα μέσω μετοχικού κεφαλαίου και χρέους». Μέρος του στόχου της εταιρείας για το αμοιβαίο κεφάλαιο είναι να φέρει κεφάλαια σε υποχρηματοδοτούμενες αγορές, όπου η βιωσιμότητα δεν αντιμετωπίζεται ως προτεραιότητα, με σκοπό την προώθηση της ισότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Είναι πλέον προφανές ότι οι εταιρείες επενδύουν ολοένα και περισσότερο στους τομείς που σχετίζονται με ζητήματα κρίσιμα για τους παράγοντες ESG. Στην προσπάθεια προς την διασφάλιση πράσινης χρηματοδότησης οι πιστοποιήσεις κτιρίων όπως η LEED, η BREEAM, η WELL, αλλά και χαρτοφυλακίων όπως η GRESB, προσφέρουν έναν οδικό χάρτη, για ιδιοκτήτες, επενδυτές και ενοικιαστές.

Η χρηματοοικονομική πρωτοβουλία του UNEP -του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ- ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, σε ένα οικονομικό κλίμα τελείως διαφορετικό από το σημερινό. Πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο δίκτυο τραπεζών, ασφαλιστών και επενδυτών που δρουν καταλυτικά ως σύνολο στη δράση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με σκοπό τη δημιουργία πιο βιώσιμων οικονομιών. Η βιώσιμη και η πράσινη χρηματοδότηση αποτελούν το μέλλον της οικονομίας, παρόλο που τα συστήματα ελέγχου και πιστοποίησης των δράσεων που συνδέονται με αυτές έχουν να διανύσουν ακόμα μεγάλες αποστάσεις.