Τέλη του 2026 ολοκληρώνει η Dimand το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά
Τέλη του 2026 ολοκληρώνει η Dimand το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Τέλη του 2026 ολοκληρώνει η Dimand το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Το ακίνητο θα αποτελεί το πρώτο "πράσινο" δημόσιο κτίριο της χώρας.
RE+D magazine
14.12.2023

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026 και θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο, παρουσιάστηκε από την ανάδοχο εταιρεία DIMAND και τον CEO της Δημήτρη Ανδριόπουλο, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, της προέδρου του Αρείου Πάγου, των δικαστικών αρχών του Πειραιά, του Δημάρχου της πόλης, εκπροσώπων του δικαστικού - δικηγορικού κόσμου, τον πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ, βουλευτών, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιά, θεσμικών και παραγωγικών φορέων της πόλης.

Το ακίνητο, που αποτελεί το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο στη χώρα, βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου και έχει έκταση 12.350,14 τ.μ. Στο οικόπεδο αυτό θα ανεγερθεί νέο κτίριο γραφείων συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ. για τη στέγαση όλων των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης του Πειραιά.

Η νέα στέγη των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500μ. από τη γραμμή του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει το σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, να πιστοποιηθεί κατά LEED, με ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί για την κατασκευή κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η DIMAND είχε πλειοδοτησει στον σχετικό ανοικτό δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό του ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ για την αγορά κτιρίου κατάλληλου για τη στέγαση των δικαστηρίων – δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά.

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο συνολικού προϋπολογισμού €80,954 εκατ. θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια τα οποία θα προέλθουν κατά €17.144.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατά €63.810.000 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, κατά την ομιλία του τόνισε: Μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία, έχουμε αναλάβει μία τεράστια ευθύνη, κάτι που είναι αυταπόδεικτο από τη θεσμική βαρύτητα μέσα στην αίθουσα και επίσης είναι μεγάλη μας η χαρά, που θα συνεχίσουμε στον Πειραιά, που τα τελευταία 8 χρόνια δραστηριοποιούμαστε, με κάτι πολύ πιο συμβολικό από τα προηγούμενα έργα, που έρχεται να επιλύσει ένα μακροχρόνιο αίτημα της πόλης και του κόσμου που κατοικεί εδώ. Νομίζω ότι είναι υποχρέωση του κάθε Έλληνα, του κάθε φορολογούμενου, του κάθε επιχειρηματία, να βλέπει και κάτι που προσθέτει στην κοινωνία, όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και στην ουσία».

Σημειώνεται ότι το προς ανέγερση κτήριο θα περιβάλλεται από εκτεταμένους χώρους πρασίνου που θα αναβαθμίσει αισθητά όλη τη συγκεκριμένη περιοχή του Πειραιά, η οποία τελεί σε διαδικασία ανάπλασης.