Τεράστια η ζήτηση για Logistics και γραφεία στη Θεσσαλονίκη
Τεράστια η ζήτηση για Logistics και γραφεία στη Θεσσαλονίκη

Τεράστια η ζήτηση για Logistics και γραφεία στη Θεσσαλονίκη

Σημαντική είναι και η ζήτηση για εμπορικά καταστήματα σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης, ενόψει της ολοκλήρωσης του Μετρό (το 2023).
RE+D magazine
31.03.2022

Μεγάλη είναι η ζήτηση για χώρους Logistics αλλά και γραφεία στην Θεσσαλονίκη όπου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 50.000 - 55.000 τετραγωνικά μέτρα και 22.000 τετραγωνικά μέτρα αντίστοιχα.

Τις εκτιμήσεις αυτές διατύπωσε ο CEO της εταιρείας Cerved Property Services (CPS) A.E., Δημήτρης Ανδρίτσος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το ACT του Κολλεγίου Ανατόλια και η Οptima Bank.

Οπως είπε "υπάρχει επενδυτική διάθεση για κάλυψη της ζήτησης με κατασκευή νέων κτηρίων, π.χ. σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά - στις τρέχουσες συνθήκες αβεβαιότητας και υψηλού κατασκευαστικού κόστους - για να δρομολογηθούν νέα μεγάλα επενδυτικά projects θα χρειαστεί να υπάρξουν συνεργασίες και συμφωνίες "back to back" μεταξύ developers (αυτών που αναπτύσσουν τα ακίνητα) και μελλοντικών χρηστών".

Κατά τον κ. Ανδρίτσο, σημαντική είναι ακόμα η ζήτηση για εμπορικά καταστήματα σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Θεσσαλονίκης, ενόψει της ολοκλήρωσης του Μετρό (το 2023).

"Πολύ αυξημένη είναι η ζήτηση από πιο μικρούς επενδυτές, που θέλουν να τοποθετηθούν (σε τέτοια ακίνητα) με επενδύσεις της τάξης των 500.000 ευρώ έως 3 εκατ. κοντά στον άξονα του Μετρό και ουσιαστικά αγοράζουν την προοπτική" σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η αγορά της Θεσσαλονίκης είναι δελεαστική, γιατί σε αντίθεση με άλλες περιοχές, η πόλη «έχει (θετικό) "story"»: υπάρχουν δηλαδή σε εξέλιξη μεγάλα έργα υποδομών και σημαντικές αναπλάσεις, που προϊδεάζουν θετικά για την προοπτική της στο μέλλον.

Ανακάμπτουν οι κατοικίες

Για την αγορά κατοικιών ο ίδιος υπογράμμισε ότι ανακάμπτει, έχοντας ανακτήσει το 35% των απωλειών της στις τιμές κατά την τελευταία τριετία. Διευκρίνισε ότι η ζήτηση στην αγορά κατοικίας αφορά κυρίως Έλληνες, ενώ στα εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα καταγράφεται δραστηριότητα θεσμικών επενδυτών και funds. Είπε δε πως σήμερα, μόνο μία στις δέκα αγοραπωλησίες κατοικιών γίνεται με τραπεζικό δανεισμό και οι υπόλοιπες με ίδια κεφάλαια, συμπληρώνοντας ότι αν οι τράπεζες επεκτείνουν κι άλλο τη στεγαστική πίστη («ήδη είναι πιο πρόθυμες να δώσουν στεγαστικά δάνεια με εύλογα τραπεζικά κριτήρια»), η αγορά κατοικίας θα τονωθεί περαιτέρω.

Ο κ. Ανδρίτσος επισήμανε, τέλος, πως η ανάπτυξη στα ακίνητα πρέπει να διαχυθεί σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα για να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, αναφέροντας ενδεικτικά τις προοπτικές που θα μπορούσαν να διανοιχθούν για περιοχές όπως η Πτολεμαΐδα στην εποχή της απολιγνιτοποίησης και η Αλεξανδρούπολη με το σημαντικό της - ενεργειακά και γεωστρατηγικά - λιμάνι.

Ως προς την επίπτωση της πανδημίας στις τιμές των ακινήτων, διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτή δεν έριξε τις τιμές, οι οποίες άντεξαν, αλλά τη δυναμική της αγοράς, κάτι που μεταφράστηκε σε μικρότερο όγκο συναλλαγών. Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία επισήμανε πως αν όλη αυτή η κατάσταση τελειώσει σύντομα, υπάρξει γρήγορη αντίδραση κι η αγορά στηριχθεί, θα είναι εφικτή η επιστροφή σε κάποια κανονικότητα και το πρόσημο για το real estate θα παραμείνει θετικό. "Ισως να δούμε να πηγαίνουν λίγο πίσω κάποιες συμφωνίες, αλλά δεν θα σταματήσουν" πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά ο CEO της Optima bank, κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, δήλωσε σχετικά: "Είναι κοινή παραδοχή πως η Βόρεια Ελλάδα με σταθερά βήματα αναπτύσσεται στρατηγικά, γεγονός που προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον και για την αγορά ακινήτων. Οι επενδύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως και τα σχέδια για την ανάπλαση σημαντικών υποδομών, ενισχύουν αυτήν την τάση. Στην Optima bank, διακρίνουμε σε όλο αυτό το πλαίσιο σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Με τη σημερινή μας παρουσία στο συνέδριο, εκφράζουμε το δυναμικό παρών μας, ως μία διαφορετική τράπεζα που διαθέτει τη γνώση και τη θέληση, να αποτελέσει τράπεζα αναφοράς στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στη Βόρεια Ελλάδα".