Θετικό προβλέπουν οι επενδυτές το μέλλον των ακινήτων για το 2024
Θετικό προβλέπουν οι επενδυτές το μέλλον των ακινήτων για το 2024

Θετικό προβλέπουν οι επενδυτές το μέλλον των ακινήτων για το 2024

Ανάκαμψη σε βασικά τμήματα της παγκόσμιας αγοράς ακινήτων αναμένουν οι επενδυτές, σύμφωνα με Savills.
Βάλια Πολίτη
03.01.2024

Αυξημένη δραστηριότητα λόγω πιο ελκυστικών αποδόσεων μαρτυρούν οι προοπτικές, με τα ενοίκια υψηλών προδιαγραφών να αυξάνονται και την προσαρμογή των τιμών να διευκολύνει τη πιθανότητες προσέγγισης αγοραστές και πωλητές. Ωστόσο, αυτή η ευρύτερη εκτίμηση επηρεάζεται σημαντικά από περιφερειακούς και τοπικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων, Savills, ορισμένες βασικές πτυχές της ανάκαμψης μπορούν να καθορίσουν τις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές του νέου έτους.

Σε γενικές γραμμές, οι προοπτικές για την παγκόσμια αγορά γίνονται πιο θετικές. Η επενδυτική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί μέτρια ή να παραμείνει αμετάβλητη στους περισσότερους τομείς ακινήτων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή το επόμενο, με μόνο μια μικρή μειοψηφία ερωτηθέντων να αναμένει μείωση της δραστηριότητας.

Μεγαλύτερη αισιοδοξία καταγράφει η Savills και για τη δραστηριότητα στις αγορές κατοικιών, ιδιαίτερα στον τομέα των πολυκατοικιών, όπου η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά σε πολλούς τομείς. Με την υποστήριξη ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών κινείται και η αγορά logistics, η οποία φαίνεται επίσης ότι θα έχει καλές επιδόσεις το 2024.

Ωστόσο, οι προοπτικές είναι πιο μικτές για τα γραφεία, ειδικά εκτός των κεντρικών περιοχών, όπου το 16% των ερωτηθέντων αναμένει μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας το επόμενο έτος.

investment activity 2024 Savills.png

Συνολικά, το 5% έως το 10% των ερωτηθέντων αναμένει ισχυρή αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας, με την εταιρεία συμβούλων να τονίζει ότι η ώθηση προέρχεται κατά κύριο λόγο από αγορές υψηλών προδιαγραφών, παράλληλα με ευκαιριακές επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα και τα οποία αναμένεται να βγουν στην αγορά.

Οι συνεχιζόμενες αποκλίσεις μεταξύ των προσδοκιών αγοραστή και πωλητή είναι πιθανό να συνεχίσουν να ωθούν περαιτέρω τις διορθώσεις αποδόσεων σε όλους τους τομείς και τις περιοχές. Οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι οι αποδόσεις του κορυφαίου τομέα γραφείων θα αυξηθούν σε πολλές μεγάλες παγκόσμιες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ, η Σαγκάη, η Βομβάη, το Παρίσι, η Φρανκφούρτη και το Ντουμπάι. Ωστόσο, με τα επιτόκια να κορυφώνονται τώρα και με πιο θετικές προοπτικές για την επενδυτική δραστηριότητα, οι αποδόσεις θα πρέπει σταδιακά να σταθεροποιηθούν μετά από αυτές τις προσαρμογές.

Ανοδική πίεση στις αποδόσεις αναμένεται επίσης σε όλους τους κόμβους εφοδιαστικής και μεταποίησης στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη, εκτός από το Ντουμπάι, τη Σιγκαπούρη και το Τόκιο, που συνεχίζουν να παρέχουν σταθερές αποδόσεις μετρητών στους επενδυτές.

Μετά από μερικά χρόνια υποτονικής δραστηριότητας, η ανάκαμψη φαίνεται να είναι μια σταδιακή διαδικασία, με την ορμή να αυξάνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Οι κορυφαίοι τομείς ξενοδοχείων και λιανικού εμπορίου σε τουριστικούς προορισμούς στη Νότια Ευρώπη, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες, όπως και οι οικιστικοί τομείς σε πόλεις στην Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για ενοικιαζόμενα καταλύματα.

Share of picks across investment strategy Savills.jpg

Ένα βασικό θέμα για στρατηγικές προστιθέμενης αξίας είναι ο χώρος γραφείου ή λιανικής πώλησης με δυνατότητα μετασκευής ή επανατοποθέτησης για υψηλότερες αποδόσεις ενοικίασης. Η επανατοποθέτηση του λιανικού εμπορίου στη Νότια Ευρώπη και την Ασία αντιπροσωπεύει μια σημαντική ευκαιρία προστιθέμενης αξίας – όπως και η επανατοποθέτηση γραφείων σε προνομιακές τοποθεσίες στην Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Όσοι αναζητούν πιο ευκαιριακές επενδύσεις μπορεί να θελήσουν να εξετάσουν ακίνητα που προσφέρουν δυνατότητες ανάπτυξης και επαναχρησιμοποίησης. Τέλος, η ισχυρή ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά υποστηρίζουν μικρότερους και λιγότερο ρευστοποιήσιμους τομείς, όπως τα κέντρα δεδομένων, οι βιοεπιστήμες και η εκπαίδευση.

 

Πηγή: Savills