Θετικό έτος για τις Κατασκευές το 2024 - Ποιοι Ελληνικοί όμιλοι είναι στους καλύτερους
Θετικό έτος για τις Κατασκευές το 2024 - Ποιοι Ελληνικοί όμιλοι είναι στους καλύτερους

Θετικό έτος για τις Κατασκευές το 2024 - Ποιοι Ελληνικοί όμιλοι είναι στους καλύτερους

Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
29.11.2024

Το 2024, η παγκόσμια κατασκευαστική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6%, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 4,1% το 2023, λόγω των δύσκολων μακροοικονομικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, που αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο τις προηγμένες οικονομίες από τις αναδυόμενες αγορές.

Οπως αναφέρει τελευταία έκθεση της Deloitte με τίτλο "2023 Global Powers of Construction" oι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές για τον κατασκευαστικό κλάδο καθώς αναμένεται να αυξηθεί από $10,4 τρισ. το 2023 σε $16,1 τρισ. έως το 2030, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) περίπου 5,9%2 κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ειδικά για την Ευρώπη οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι μακροοικονομικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια υποδηλώνουν μέτρια ανάπτυξη με σημαντική εξάρτηση από τη χαλάρωση του πληθωρισμού, τις ισχυρές αγορές εργασίας και την υποστηρικτική επενδυτική πολιτική. Ωστόσο, η περιοχή πρέπει να ξεπεράσει σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις παρατεταμένες επιπτώσεις της προηγούμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. 

Το 2023, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,0% και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται κατά 4,5% και 4,3% αντίστοιχα. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών, η Ινδία και η Κίνα θα ηγηθούν της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, ενώ η ιαπωνική οικονομία προβλέπεται να διατηρήσει μέτρια αύξηση περίπου 1%. Παρά τις προκλήσεις στον τομέα των ακινήτων, οι γενικές προοπτικές παραμένουν θετικές για την Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι το μέγεθος της κινεζικής αγοράς κατασκευών ανήλθε σε περίπου $4,80 τρισ. το 2023 και προβλέπεται να αυξηθεί με CAGR 6,0% μεταξύ 2024 και 2032, φθάνοντας σε αξία περίπου $8,11 τρισ. έως το 2032.

Η εστίαση της Κίνας στην ανάπτυξη υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων μεταφορών (δρόμοι, σιδηρόδρομοι, λιμάνια), ενεργειακά έργα και πρωτοβουλίες αστικής ανάπτυξης, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που ώθησε την ανάπτυξη στην κινεζική κατασκευαστική αγορά. Φιλόδοξα έργα όπως το Belt and Road Initiative (BRI) έχουν τροφοδοτήσει τη ζήτηση για κατασκευαστικές υπηρεσίες, οδηγώντας σε σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές.

deloitte-construction1.jpg

Οι καλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι

Σε εταιρικό επίπεδο, σύμφωνα με την Deloitte, Κινεζικές είναι οι 5 πρώτες με βάση τις πωλήσεις εταιρίες του κλάδου. Οσον αφορά στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι εταιρίες CHINA STATE CONSTRUCTION ENGINEERING CORP. LTD. (CSCEC), CHINA RAILWAY GROUP LTD. (CREC) και CHINA RAILWAY CONSTRUCTION CORP. LTD. με πωλήσεις $320 δισ., $178 δισ. και $160 δισ. αντίστοιχα. Στη λίστα με τις ευρωπαϊκές εταιρίες, πάντως, "πρωταγωνιστούν" οι VINCI, Bouygues και Strabag. Από Ελληνικής πλευράς η χώρα μας διαθέτει σημαντική παρουσία για τα δεδομένα της στη λίστα με τις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες. Στην κατάταξη συναντάμε τις Mytilineos Holdings με πωλήσεις $5,94 δισ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με $3,78 δισ. και Ελλάκτωρ με $875 εκατ. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς "οι προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικές, με συνεχή αύξηση του ανεκτέλεστου έργων για του μεγάλους που δραστηριοποιούνται". 

Οι "πράσινες" προοπτικές του κλάδου

Για να εκπληρώσει τις εντολές της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι ο εν λόγω κλάδος πρέπει να μειώσει στο μισό τις εκπομπές του έως το 2030 και να επιτύχει το net zero σε όλη την ανάπτυξη όλων των νέων πρωτοβουλιών και υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία έως το 2050. Συνεπώς, η τρέχουσα δεκαετία είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη των ορόσημων που απαιτούνται για τον μετασχηματισμό του κατασκευαστικού κλάδου έτσι ώστε να επιτύχει καθαρούς μηδενικούς στόχους το 2050. Η παραγωγή τσιμέντου από μόνη της είναι υπεύθυνη για περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Αυτό την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους μεμονωμένους τομείς που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.