Τι περιλαμβάνει η μεγάλη επένδυση της White Mulberry στην Μύκονο
Τι περιλαμβάνει η μεγάλη επένδυση της White Mulberry στην Μύκονο

Τι περιλαμβάνει η μεγάλη επένδυση της White Mulberry στην Μύκονο

Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
04.09.2023

Στην δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο περιβάλλοντος την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) της White Mulberry Development στην Μύκονο.

Το συγκεκριμένο σχέδιο -«MYKONOS RESORT (πρώην RAFFLES –FAIRMONT)» -  έχει χαρακτηριστεί στρατηγική επένδυση από το 2020 (54/17‐07‐2020  απόφασης  (ΦΕΚ  2952  Β΄)) - αφορά σε αξιοποίηση ακινήτου έκτασης 218,97 στρεμμάτων που βρίσκεται στο Νότιο τμήμα της Μυκόνου σε απόσταση  2.5 χλμ. από τον οικισμό της Άνω Μεράς και μόλις 350μ. από την παραλία Καλαφάτη.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος δυναμικότητας 196 κλινών,  το οποίο θα περιλαμβάνει : 

δυο 5*ξενοδοχειακές μονάδες

14 βίλες 

συνεδριακό κέντρο

κέντρο αναζωογόνησης  (SPA) και 

αθλητικές εγκαταστάσεις

Συνολικός προϋπολογισμός έργου ανέρχεται σε  €103.932.000 

Όσον αφορά στα προτεινόμενα πολεοδομικά μεγέθη ο Μέγιστος σ.δ. ορίζεται σε 0,10, βάσει του οποίου προκύπτει μέγιστη συνολική δόμηση σε 21.897,20 τ.μ.. ενώ η Μέγιστη δόμηση Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών φτάνει το 40% της συνολικώς  δομούμενης  επιφάνειας του Σ.Τ.Κ.,και συνολικά τα 8.758,88 τ.μ.  

Μέγιστο ποσοστό κάλυψης προτείνεται 15%, βάσει του οποίου προκύπτει οτι μέγιστη συνολική κάλυψη μπορεί να φτάσει τα 32.845,79 τ.μ.. 

Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων: 4,50 μ. για τα μονώροφα και 7,50 μ. για τα διώροφα  κτίρια. 

Μεταξύ των σχεδίων του φορέα της επένδυσης βρίσκεται η δημιουργία ξενοδοχείου φιλοξενίας για το προσωπικό της επένδυσης σε έκταση δυτικά από την Έκταση του Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. Το ακίνητο  έχει επιφάνεια 19,433 στρ., και βρίσκεται σε απόσταση 2,2 χλμ από την εν λόγω έκταση. Επισημαίνεται ότι το βοηθητικό ακίνητο δεν εντάσσεται στο προτεινόμενο Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. και θα  πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησής του σύμφωνα με την επενδυτική επιθυμία στη βάση των όρων και περιορισμών που θέτει η Ζ.Ο.Ε. Μυκόνου. 

Οι ενεργειακές απαιτήσεις της επένδυσης θα καλυφθούν πλήρως από  το υπάρχον δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού, το οποίο έχει πλέον διασύνδεση μέσω  υποθαλάσσιου  καλωδίου  με  την  ηπειρωτική  χώρα.  Για  την  ηλεκτροδότηση  της  επένδυσης  θα  απαιτηθεί  κατασκευή  υποσταθμού  και  μεταφορά  γραμμών  ρεύματος  στην  περιοχή  του  ακινήτου,  έπειτα  από  αντίστοιχη  αίτηση  στη  ΔΕΔΔΗΕ. 

Ενδεικτικό masterplan επενδυτικού σχεδίου


Screen Shot 2023-09-04 at 08.52.30.png