Τί σημαίνουν τα συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια για τα ακίνητα
Τί σημαίνουν τα συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια για τα ακίνητα

Τί σημαίνουν τα συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια για τα ακίνητα

Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν υψηλά, παρά το μετριασμό του πληθωρισμού
RE+D magazine
25.09.2023

Οι παγκόσμιες άμεσες επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 54% στα $ 276 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2023, το χαμηλότερο επίπεδο άμεσων επενδύσεων πρώτου εξαμήνου τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της JLL.

Ανάλογες μειώσεις παρατηρήθηκαν στις περισσότερες επιμέρους αγορές παγκοσμίως.

Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν επηρεάσει όλους τους τομείς ακινήτων το ίδιο. Οι τομείς της εφοδιαστικής και της διαβίωσης, για παράδειγμα, ήταν πιο ανθεκτικοί, ενισχυμένοι από ισχυρές προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη.

Μια άλλη ανησυχία, ειδικά στις ΗΠΑ, ήταν η επισφαλής θέση των τραπεζών, λόγω της έκθεσης τους σε δάνεια, εν μέρει λόγω ορισμένων πτωχεύσεων τραπεζών που καταγράφηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος. Αλλά μέχρι στιγμής, η έκθεση αυτή δεν αναμένεται να οδηγήσει σε συστημικό κίνδυνο. Στις ΗΠΑ, τα δάνεια σε εμπορικά ακίνητα αντιπροσωπεύουν μόνο το 23% των συνολικών δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Καθώς τα στοιχεία του πληθωρισμού βρίσκονται πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών σε μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά, αλλά είναι απίθανο να ανέβουν ακόμα πολύ παραπάνω από το σημερινό επίπεδο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο ήταν 7,9%, χαμηλότερος από τις προβλέψεις των αναλυτών που υπολόγιζαν να ανέλθει στο 8,2%. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Marcus Dixon, διευθυντή του U.K. Residential Research της JLL, αναμένεται περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού μέσα στους επόμενους μήνες, συνέπεια του υψηλότερου κόστους των τροφίμων και της ενέργειας.

Η πιο ευνοϊκή προοπτική για την κατάληξη των επιτοκίων του Ηνωμένου Βασιλείου οδηγεί ήδη τους δανειστές να μειώσουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων τους, τονίζει ο κος Dixon.

Παράλληλα, οι παγκόσμιες αγορές χρέους στο σύνολό τους έχουν παραμείνει σχετικά σταθερές και η διαθεσιμότητα πίστωσης είναι επίσης σταθερή, παρά τα υψηλότερα επιτόκια, αν και ποικίλει και είναι ισχυρότερη για τα logistics και τις κατοικίες σύμφωνα με τη JLL.


Πηγή: JLL