Το 70% άγγιξε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Απρίλιο
Το 70% άγγιξε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Απρίλιο

Το 70% άγγιξε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Απρίλιο

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιό της σταθερό στο 14% εφέτος.
RE+D magazine
05.05.2022

Σε υψηλά επίπεδα 20ετίας εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Απρίλιο σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός έφθασε στο 69,97% τροφοδοτούμενος από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την άνοδο στις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων.

Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας προκλήθηκε από τη μείωση των επιτοκίων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες υπό την πίεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδηγώντας στη σταθερή αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,25%, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, έναντι 6% που προβλεπόταν με βάση έρευνα του Reuters. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός προβλεπόταν στο 68%.

Η αύξηση στις τιμές καταναλωτή είχε ως αιχμή το άλμα κατά 105,9% στον τομέα μεταφορών, ο οποίος περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας, και το άλμα κατά 89,1% στις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν 13,38% και των κατοικιών κατά 7,43%.

Η κυβέρνηση είχε προβλέψει τη μείωση του πληθωρισμού με το νέο οικονομικό πρόγραμμά της, το οποίο δίνει προτεραιότητα στα χαμηλά επιτόκια για την ενίσχυση της παραγωγής και των εξαγωγών με στόχο την επίτευξη πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός έως το τέλος του έτους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τη διάμεση εκτίμηση να προβλέπει ένα επίπεδο 52% στο τέλος του έτους.

Ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται παρά τη μείωση των φόρων σε βασικά αγαθά και τις κρατικές επιδοτήσεις σε ορισμένους λογαριασμούς ρεύματος για να μειωθεί το βάρος στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα κορυφωνόταν περί το 70% τον Ιούνιο και θα μειωνόταν στο 43% στο τέλος του έτους και σε μονοψήφια ποσοστά στο τέλος του 2024.

Ο εγχώριος δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 7,67% σε μηνιαία βάση και 121,82% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιό της σταθερό στο 14% φέτος.