Το Αμερικανικό "όνειρο" των εμπορικών ακινήτων έμεινε στα... χαρτιά
Το Αμερικανικό "όνειρο" των εμπορικών ακινήτων έμεινε στα... χαρτιά

Το Αμερικανικό "όνειρο" των εμπορικών ακινήτων έμεινε στα... χαρτιά

Σύμφωαν με στοιχεία της CBRE οι επενδύσεις στον κλάδο κατέγραψαν πέρυσι πτώση 52% φθάνοντας στα χαμηλά του 2012.
Ειρήνη Θεοφανίδου
09.02.2024

Η αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ σημείωσε απότομη πτώση στις επενδύσεις πέρυσι, με τις ροές κεφαλαίων στην αγορά να πέφτουν κατακόρυφα περισσότερο από 50% φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

Για το τέταρτο τρίμηνο, οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα μειώθηκαν κατά 44% σε ετήσια βάση στα $81 δισ. 

Αυτό έφερε το σύνολο των επενδύσεων ολόκληρου του έτους στα $348 δισ, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 52% από το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της CBRE. Ο αριθμός είναι ελαφρώς υψηλότερος από τα $340 δισ που καταγράφηκαν το 2012.

Η CBRE σημείωσε πτώση 91% σε ετήσια βάση στις άμεσες επενδύσεις εταιρειών σε ακίνητα στα $1,4 δισ. το τέταρτο τρίμηνο, επικαλούμενη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Οι πωλήσεις μεμονωμένων ακινήτων μειώθηκαν επίσης κατά 36% στα $68 δισ, ενώ οι πωλήσεις ομαδοποιημένου χαρτοφυλακίου μειώθηκαν κατά 45% στα $12 δισ.

Η Νέα Υόρκη είχε το προβάδισμα με επενδύσεις ύψους $33 δισ. και ακολουθεί το Λος Άντζελες με $30 δισ. Ανά τύπο ιδιοκτησίας, τα περιουσιακά στοιχεία πολυκατοικιών και βιομηχανικά ακίνητα ήταν εκείνα που σημείωσαν το μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων στα $26 δισ. και $19 δισ. αντίστοιχα. Η πραγματική υστέρηση ως προς τον όγκο των επενδύσεων ήταν ο τομέας γραφείων των ΗΠΑ, ο οποίος σημείωσε επενδύσεις μόλις $14 δισ. το τέταρτο τρίμηνο, καταγράφοντας μείωση κατά 33% από την ίδια περίοδο του 2022.

Η "κατάρρευση" των γραφείων

Η υβριδική εργασία αλλά και η τηλεργασία η οποία συνεχίζει να ακολουθείται από μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων αύξησε τα ποσοστά κενών θέσεων γραφειακών χώρων σε υψηλό 30 ετών στο 18,6%. Οι αξίες των γραφειακών ακινήτων από την άλλη έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των κλάδων του real estate, με την CBRE να σημειώνει ότι τα γραφεία σημείωσαν πτώση των τιμών κατά 16% από έτος σε έτος.

Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Starwood Capital, Barry Sternlicht, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η κατάρρευση του κλάδου των γραφείων θα οδηγήσει σε απώλειες $1 τρισ, ενώ άλλοι παράγοντες της αγοράς ακινήτων είπαν ότι η μπορεί να πάρει χρόνια για να ανακτήσει ο κλάδος την χαμένη του αξία σε προ-πανδημίας επίπεδα. 

Η Capital Economics τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι εφέτος θα σημειωθεί η ολοκλήρωση της μείωσης των αξιών των γραφείων κατά 20%.