Το σπίτι του αρχιτέκτονα Frank Gehry που εξαγρίωσε τους γείτονες και τον έκανε διάσημο
Το σπίτι του αρχιτέκτονα Frank Gehry που εξαγρίωσε τους γείτονες και τον έκανε διάσημο

Το σπίτι του αρχιτέκτονα Frank Gehry που εξαγρίωσε τους γείτονες και τον έκανε διάσημο

Η πρωτοποριακή χρήση φθηνών υλικών τον έκανε να γίνει διάσημος.
Ειρήνη Θεοφανίδου
18.04.2022

Ο αρχιτέκτονας Frank Gehry εξήγησε πώς το σπίτι του το 1978 στη Σάντα Μόνικα προκάλεσε σάλο σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό PIN-UP στο 30ο τεύχος της έκδοσης.

«Οι γείτονες εξοργίστηκαν πολύ», είπε ο Gehry για το έργο που τον βοήθησε να γίνει διάσημος.

 "Η γειτόνισσα δύο πόρτες πιο κάτω ήταν δικηγόρος. Διαμαρτυρήθηκε στην πόλη και υπέβαλε μήνυση." Το έργο που ονομάστηκε «Frank και Berta Gehry Residence», περιελάμβανε την επέκταση ενός σπιτιού χτισμένου σε ολλανδικό αποικιακό στιλ σε ένα γωνιακό οικόπεδο μέσα στο καταπράσινο προάστιο της πόλης.

Η πρωτοποριακή χρήση φθηνών υλικών από τον Gehry, συμπεριλαμβανομένης της περίφραξης από συρματόπλεγμα, του κυματοειδούς γαλβανισμένου χάλυβα και του κόντρα πλακέ προκάλεσε αίσθηση, βοηθώντας τον αρχιτέκτονα να γίνει διάσημος. Η επιλογή των υλικών ήταν εν μέρει μια οικονομική απόφαση, είπε ο 92χρονος στη συνέντευξη του PIN-UP Mimi Zeiger, λέγοντας ότι ξόδεψε μόλις 50.000 δολάρια για το έργο.

03.jpg
«Είχαμε δύο μικρά παιδιά και όχι πολλά χρήματα», εξήγησε ο Gehry. «Έπρεπε να κάνουμε κάτι γρήγορα. Η γυναίκα μου η Μπέρτα βρήκε το σπίτι και, μετά από παρότρυνση της μητέρας μου, το αγόρασε». Ωστόσο, το σπίτι ήταν ανεπαρκές για τις ανάγκες της οικογένειας. «Έπρεπε να το φτιάξω», είπε. "Δεν είχε αρκετά μεγάλη κουζίνα, δεν είχε υπνοδωμάτιο για το δεύτερο παιδί. Ξοδέψαμε 50.000 $, που είναι ένα πολύ μικρό ποσό σε σχέση με ολόκληρο το σπίτι."

Ο Gehry χρησιμοποίησε το έργο για να δοκιμάσει ασυνήθιστα υλικά. «Με ενδιέφεραν απλά υλικά — δεν χρειαζόταν να πάρεις φανταχτερά υλικά», εξήγησε ο Gehry. "Δούλεψα με κυματοειδές μέταλλο, το οποίο μου άρεσε γαλβανισμένο. Δεν μου άρεσε ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε συνήθως, αλλά μου άρεσε η αισθητική. Και μου άρεσε το ξύλο, φυσικά, από την ιαπωνική επιρροή μέχρι το ξύλινο φράχτη".

Αντί να αλλάξει το ίδιο το σπίτι, ο Gehry επέλεξε να το επεκτείνει προς τα έξω, δημιουργώντας μια επέκταση γύρω από τις τρεις πλευρές του κτιρίου. «Είχαμε μια πλαϊνή αυλή 12 ποδιών που μπορούσαμε να χτίσουμε», εξήγησε. «Λοιπόν, είπα, «Τέλεια. Γιατί δεν χτίζουμε απλώς μια νέα προσθήκη στο πλάι;». Αυτό έγινε ενάντια στο παλιό σπίτι — βλέπεις κάπως το παλιό σπίτι ενάντια στη νέα κατασκευή».

01.jpg