"Space bricks" για κατασκευές στο φεγγάρι
"Space bricks" για κατασκευές στο φεγγάρι

"Space bricks" για κατασκευές στο φεγγάρι

Με τη χρήση 3D εκτύπωσης και υλικό τη σκόνη από μετεωρίτες
RE+D magazine
18.07.2024

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δημιούργησε τη δική του εκδοχή ενός τούβλου Lego, το οποίο χρησιμοποιεί 3D εκτύπωση και σκόνη μετεωριτών, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του οργανισμού για την κατασκευή κτιρίων στο διάστημα.

Τα «space bricks», όπως τα αποκαλούν η Lego και η ESA, κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας τη σκόνη ενός μετεωρίτη 4,5 δισεκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκε το 2000 στη βορειοδυτική Αφρική.

Η σκόνη του μετεωρίτη λειτουργεί ως βάση για τον σεληνιακό ρεγόλιθο - το χαλαρό υλικό που καλύπτει την επιφάνεια του φεγγαριού, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό το προϊόν της πρόσκρουσης μετεωριτών.

Επειδή μόνο μια μικρή ποσότητα ρεγολίθου υπάρχει στη Γη – δείγματα που επιστράφηκαν κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo – οι επιστήμονες κατέληξαν στο πλησιέστερο υποκατάστατο που μπορούσαν να βρουν.

Η ανάπτυξη του διαστημικού τούβλου αποτελεί μέρος της συμβολής της ESA στο διεθνές πρόγραμμα Artemis, το οποίο στοχεύει όχι μόνο στην επιστροφή αστροναυτών στο φεγγάρι αλλά και στη δημιουργία μιας σεληνιακής βάσης.

Δεδομένου ότι η μεταφορά υλικών από τη Γη θεωρείται υπερβολικά δαπανηρή και χρονοβόρα, η ελπίδα είναι ότι ο σεληνιακός ρεγόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή δομών, όπως εξέδρες εκτόξευσης και ενδιαιτήματα.

Στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος, αυτό είναι γνωστό ως In-Situ Resource Utilization (ISRU) και είναι το επίκεντρο της ομάδας διαστημικών σκαφών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αστροναυτών (Spaceship EAC) της ESA, με έδρα την Κολωνία της Γερμανίας.

Ο κ. Aidan Cowley, ο οποίος είναι επικεφαλής του εργαστηρίου της ESA, δήλωσε ότι η ομάδα του επικροτεί τη «δημιουργική κατασκευή» και είχε την ιδέα να διερευνήσει εάν η διαστημική σκόνη θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε ένα μικρό τετράγωνο, παρόμοιο με ένα τούβλο Lego, το οποίο να προωθεί την ευελιξία στις τεχνικές κατασκευής.

«Κανείς δεν έχει κατασκευάσει ποτέ στο φεγγάρι, επομένως πρέπει να μάθουμε όχι μόνο πώς θα κατασκευάζουμε αλλά και από τί θα κατασκευάζουμε, καθώς δεν μπορούμε να πάρουμε υλικά μαζί μας», δήλωσε ο Cowley.

Για να αποκτήσει ένα υλικό κατάλληλο για τρισδιάστατη εκτύπωση, η ομάδα άλεσε κομμάτια μετεωρίτη σε σκόνη και το αναμίχθηκε με μια μικρή ποσότητα πολυγαλακτικού οξέος -ένας τύπος βιοαποικοδομήσιμου βιοπλαστικού- καθώς και με έναν "προσομοιωτή ρεγόλιθου", ένα μείγμα ορυκτών της Γης που προσομοιάζουν στη σύνθεση της σεληνιακής επιφάνειας.

Ο σχεδιασμός τους προσεγγίζει το σχήμα και το μέγεθος των τούβλων Lego, αν και η ακρίβεια είναι δύσκολο να δημιουργηθεί εκ νέου σε αυτή την κλίμακα με την εκτύπωση 3D, σύμφωνα με την ESA. Για αυτόν τον λόγο, τα σχήματα των τούβλων Lego αποτελούν μια καλή βάση για την κατασκευή έργων αυτού του είδους.

Το Lego Group έχει εκθέσει 15 από τα διαστημικά τουβλάκια της ESA στα καταστήματά του σε όλο τον κόσμο, καθώς η εταιρεία λέει ότι ελπίζει να εμπνεύσει τα παιδιά να φτιάξουν τα δικά τους διαστημικά καταφύγια.

Το πρόγραμμα Artemis εκτελείται από το 2017, με πλήρωμα για προγραμματισμένη προσγείωση στη Σελήνη στα τέλη του 2026. 


Πηγή: Dezeen