Χάνονται δικαίωματα δόμησης στα όρια των οικισμών
Χάνονται δικαίωματα δόμησης στα όρια των οικισμών

Χάνονται δικαίωματα δόμησης στα όρια των οικισμών

Share Copy Link
RE+D magazine
14.04.2025

Την αναστολή της διαδικασίας προώθησης του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την οριοθέτηση των οικισμών ζήτησε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Στόχος να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας νέας ρύθμισης που θα επιτρέπει την οριοθέτηση οικιστικών ζωνών με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε περιοχής, αντί της γενικής και αυστηρής προσέγγισης που προωθεί το Σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στην Επιτροπή Υποδομών της ΚΕΔΕ, ο κ. Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι το νέο Προεδρικό Διάταγμα λειτουργεί ως «Προκρούστεια κλίνη», επιβάλλοντας αυστηρή συρρίκνωση των ορίων των οικισμών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την πραγματική ανάπτυξη και τις προοπτικές κάθε περιοχής. 

Σημείωσε ότι χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες θα βρεθούν να χάνουν την οικοδομήσιμη αξία των ακινήτων τους, με συνέπειες που θα πλήξουν τη μικρομεσαία ιδιοκτησία, ενώ θα ευνοηθούν οι μεγαλοϊδιοκτήτες που έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε ιδιωτικές πολεοδομίες μεγάλης κλίμακας.

Αντιδράσεις στην Οριοθέτηση

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας παρουσίασε αναλυτικά τις αδυναμίες του προτεινόμενου σχεδίου, επισημαίνοντας ότι τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την οριοθέτηση των οικισμών είναι βασισμένα στο παρελθόν και δεν λαμβάνουν υπόψη την αναπτυξιακή δυναμική κάθε περιοχής. Υπογράμμισε ότι τα όρια των οικισμών καθορίστηκαν το 1985 και από τότε δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πολεοδομική επέκταση, με αποτέλεσμα η νέα πρόταση να αγνοεί τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Με βάση το σχέδιο του ΥΠΕΝ, η οριοθέτηση περιορίζεται σε περιοχές που είχαν οικοδομηθεί μέχρι το 1983, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τρέχουσα ανάπτυξη και η ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη σε περιοχές με δυναμική προοπτική (όπως πχ ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, όπου αναμένεται η εγκατάσταση ενός νέου αεροδρομίου).

Σύμφωνα με τον δήμαρχο με βάση το νέο, τελικό σχέδιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος οριοθέτησης των οικισμών της χώρας με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, γίνεται με το βλέμμα στο παρελθόν και όχι στο μέλλον εντοπίζοντας προβλήματα όπως:

  • Τι θα γίνουν υφιστάμενα και νόμιμα κτίρια που έχουν οικοδομηθεί μέχρι σήμερα και είναι εντός ορίων οικισμού και αύριο θα τεθούν εκτός ορίων οικισμού ;
  • Τι ισότητα δημιουργείται όταν γειτονικά ακίνητα εντός ορίων οικισμού, που το ένα οικοδομήθηκε χθες και το άλλο δεν θα μπορεί να οικοδομηθεί αύριο ;
  • Οι άτυπες επεκτάσεις των οικισμών (είτε αραιοδομημένες είτε πυκνοδομημένες) που έγιναν μετά το 1983 δυστυχώς θα παραμείνουν εκτός ορίων οικισμού ! (42 χρόνια μετά) ενώ θα έπρεπε να ενσωματωθούν στα όρια των οικισμών. 


Προτάσεις για Τροποποιήσεις

Ο κ. Κεγκέρογλου πρότεινε ότι οι Τοπικές και Ειδικές Πολεοδομικές Σχέδια (ΤΠΣ & ΕΠΣ) θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν οικιστικές ζώνες ανάλογα με την αναπτυξιακή δυναμική κάθε περιοχής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη των οικισμών. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η διατήρηση της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και η συμμετοχή των Δήμων στη διαδικασία οριοθέτησης είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.