Κλείνοντας την πολύωρη συνεδρίαση -η οποία ξεπέρασε τις 15 ώρες- ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Δένδας, διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «καμία συγχώνευση στρατιωτικών νοσοκομείων δεν γίνεται, καμία ιδιωτικοποίηση τους και καμία αλλοίωση του χαρακτήρα τους όπως έχουν ως σήμερα».
«Αυτό που επιδιώκεται είναι η βελτίωση τους πάνω σε αυτό το χαρακτήρα σε ζητήματα που δεν μπορούν σήμερα να ανταποκριθούν λόγω δυσλειτουργιών που υπάρχουν» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
Σημειώνεται ότι τα ελληνικά στρατιωτικά νοσοκομεία διαθέτουν κτήρια με ποικιλία αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών, που αντικατοπτρίζουν την ιστορική τους εξέλιξη και τις σύγχρονες ανάγκες του υγειονομικού συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ενδεικτικά, το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ) περιλαμβάνει 13 λιθόκτιστα κτίρια, γνωστά ως «στρατιωτικά παραπήγματα», τα οποία κατασκευάστηκαν κατά το 19ο αιώνα με γαλλικές επιρροές και χρησιμοποιούνταν για τη στέγαση στρατιωτικών σχολών και νοσοκομειακών μονάδων.
Δύο πολυώροφα κτίρια με συνολική δυναμικότητα 405 κλινών στεγάζουν το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ). Η δεύτερη πτέρυγα εγκαινιάστηκε το 1981 και το σύνολο των κτιρίων ανακαινίστηκε το 2015.
Το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) περιλαμβάνει σύγχρονες εγκαταστάσεις που αναβαθμίζονται ενεργειακά μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και την ενίσχυση της βιωσιμότητας. Ως το μεγαλύτερο ναυτικό νοσοκομείο της Ελλάδας θεωρείται το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ) που χτίστηκε το 1948 και λειτούργησε το 1955. Ανακαινίστηκε το 1995 και βρίσκεται σε περιοχή υψηλής αξίας γης, με προγραμματισμένες μελέτες για αξιοποίησή του μέσω αντιπαροχής.
Το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης (424 ΓΣΝΕ) είναι ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει σύγχρονες κτιριακές υποδομές για την εκπαίδευση υγειονομικού προσωπικού και την παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης.