Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Aegean Baltic Bank, όπου αναδείχθηκε ιδιαίτερα ο ρόλος της ναυτιλίας και του τραπεζικού συστήματος στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση, έναντι 0,9% στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 2% για την περίοδο 2026-2028. Ο κ. Στουρνάρας απέδωσε τις θετικές αυτές επιδόσεις στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, στην ανάκαμψη των επενδύσεων και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Ενδεικτικά, το 2025 η Γενική Κυβέρνηση κατέγραψε πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος υποχώρησε στο 145,4% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 5,6% τον Οκτώβριο, με τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των υπηρεσιών να ασκούν πιέσεις. Παράλληλα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η χαμηλή παραγωγικότητα και οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό εξακολουθούν να αποτελούν διαρθρωτικές αδυναμίες. Όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας θα πρέπει να στηρίζεται ολοένα και περισσότερο σε παραγωγικές επενδύσεις και στην ενίσχυση της εξαγωγικής της βάσης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ελληνόκτητη ναυτιλία, η οποία αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης της διασύνδεσής της με την εγχώρια οικονομία.
Η άμεση συμβολή των θαλάσσιων μεταφορών στην εγχώρια προστιθέμενη αξία εκτιμάται σε περίπου 2% για την περίοδο 2021-2025. Ωστόσο, εάν συνυπολογιστούν οι έμμεσες και οι προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, η συνολική συνεισφορά ανέρχεται στο 7,9% του ΑΕΠ για την περίοδο 2018-2021, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε, ωστόσο, ότι σημαντικό μέρος της προστιθέμενης αξίας των εξαγωγών στις θαλάσσιες μεταφορές προέρχεται από εισαγόμενες υπηρεσίες και προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση των εγχώριων προμηθειών, των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών, των τεχνολογικών υπηρεσιών και της έρευνας θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω το οικονομικό όφελος που αποκομίζει η χώρα από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα.
Θετική είναι και η εικόνα του τραπεζικού συστήματος. Το 2025 οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν καθαρά κέρδη ύψους 4,7 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Το επόμενο ζητούμενο, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι η ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση και η αυξημένη κερδοφορία των τραπεζών να μεταφραστούν σε ουσιαστική και ποιοτική χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, με έμφαση στις επιχειρήσεις, τις μικρομεσαίες εταιρείες και τις παραγωγικές επενδύσεις.
