Που θα επενδυθούν τα χρήματα του "πράσινου" ομολόγου της Prodea
Που θα επενδυθούν τα χρήματα του "πράσινου" ομολόγου της Prodea

Που θα επενδυθούν τα χρήματα του "πράσινου" ομολόγου της Prodea

Σε χρηματοδότηση “πράσινων” επενδύσεων θα δοθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα €300 εκατ. ευρώ που προσδοκά από την έκδοση «πράσινου» ομολόγου διάρκειας 7 ετών η Prodea Investments AEEAΠ.
RE+D magazine
12.07.2021

Αναλυτικά το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο Ενημερωτικό Δελτίο τα €56 εκατ. θα διατεθούν, εντός 30 ημερών από την Ημερομηνία Εκδόσεως, για την ολική αποπληρωμή του από 20.02.2018 κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου της Εκδότριας ανεξόφλητου υπολοίπου ύψους €56 εκατ. ενώ το εναπομείναν ποσό, έως €236 εκατ., θα διατεθεί έως την 31.12.2024 για Πράσινες Eπενδύσεις περιλαμβανομένης της πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που τυχόν υφίστανται και συνδέονται αποκλειστικά με τις Πράσινες Επενδύσεις κατά τον χρόνο ολοκλήρωσής τους.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας σε “πράσινες’ αναπτύξεις αφορά σε:

 Πράσινα κτήρια 

 Περιβαλλοντικά πιστοποιημένα κτήρια 

i) Χρηματοδότηση ή αποπληρωμή/ ανα-χρηματοδότηση της αγοράς γης και της ανάπτυξης/ κατασκευής αειφόρων κτηρίων ή απόκτηση υφιστάμενων αειφόρων κτηρίων, τα οποία έχουν ή πρόκειται να λάβουν (μετά την ανάπτυξη τους) μία από τις ακόλουθες πιστοποιήσεις κτηρίων στο καθορισμένο όριο ή υψηλότερο: • LEED “Silver”, • BREEAM “Very Good”. 

ii) Χρηματοδότηση της αγοράς και ανακαίνισης υφιστάμενων κτηρίων (συμπεριλαμβανομένου του κόστους κτήσης του ακινήτου καθώς και κάθε επιπρόσθετου κόστους επί του κτηρίου) με στόχο τη λήψη μιας από τις ακόλουθες πιστοποιήσεις κτηρίων στο καθορισμένο όριο ή υψηλότερο: • LEED “Silver”, • BREEAM “Very Good”. 

 Αναβάθμιση της Ενεργειακής Απόδοσης  

 Κτήρια κατοικιών 

i) Χρηματοδότηση ή αποπληρωμή/ ανα-χρηματοδότηση της αγοράς γης και της ανάπτυξης/ κατασκευής ενεργειακά αποδοτικών κτηρίων ή απόκτηση υφιστάμενων ενεργειακά αποδοτικών κτηρίων, τα οποία έχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν (μετά την ανάπτυξη) ενεργειακή απόδοση κατ’ ελάχιστον ίση με αυτή των Κτηρίων Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (ΚΣΜΚΕ)

(Για νέα κτήρια ενεργειακή κατηγορία κατ’ ελάχιστον “A” και για υφιστάμενα ενεργειακή κατηγορία κατ’ ελάχιστον “Β+”).

  ii) Χρηματοδότηση της αγοράς και ανακαίνισης υφιστάμενων κτηρίων (συμπεριλαμβανομένου του κόστους κτήσης του ακινήτου καθώς και κάθε επιπρόσθετου κόστους επί του κτηρίου) με στόχο την επίτευξη κατ’ ελάχιστον των παρακάτω στόχων εντός διαστήματος 3 ετών: Για κτήρια ενεργειακής κατηγορίας κατώτερη της “Γ” 25% μείωση της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσης τους Για κτήρια ενεργειακής κατηγορίας “Γ” και “Β” 15% μείωση της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσης τους 

 Εμπορικά / Γραφεία / Ξενοδοχεία

i) Χρηματοδότηση ή αποπληρωμή/ ανα-χρηματοδότηση της αγοράς γης και της ανάπτυξης/ κατασκευής ενεργειακά αποδοτικών κτηρίων ή απόκτηση υφιστάμενων ενεργειακά αποδοτικών κτηρίων, τα οποία έχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν (μετά την ανάπτυξη) ενεργειακή απόδοση κατ’ ελάχιστον ίση με αυτή των ΚΣΜΚΕ (Για νέα κτήρια ενεργειακή κατηγορία κατ’ ελάχιστον “A” και για υφιστάμενα ενεργειακή κατηγορία κατ’ ελάχιστον “Β+”). 

 ii) Χρηματοδότηση της αγοράς και ανακαίνισης υφιστάμενων κτηρίων (συμπεριλαμβανομένου του κόστους κτήσης του ακινήτου καθώς και κάθε επιπρόσθετου κόστους επί του κτηρίου) με στόχο την επίτευξη κατ’ ελάχιστον των παρακάτω στόχων εντός διαστήματος 3 ετών:

Για κτήρια ενεργειακής κατηγορίας κατώτερη της “Γ” 25% μείωση της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσης τους Για κτήρια ενεργειακής κατηγορίας “Γ” και “Β” 15% μείωση της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσης τους 

 Εμπορικές αποθήκες (Logistics)/ Βιομηχανικά κτήρια 

 i) Χρηματοδότηση ή αποπληρωμή/ ανα-χρηματοδότηση της αγοράς γης και της ανάπτυξης/ κατασκευής ενεργειακά αποδοτικών κτηρίων εμπορικών αποθηκών (logistics) και βιομηχανικών κτηρίων ή απόκτηση υφιστάμενων ενεργειακά αποδοτικών κτηρίων εμπορικών αποθηκών (logistics) και βιομηχανικών κτηρίων, τα οποία έχουν εγκατεστημένα συστήματα ή τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης καθ’ υπέρβαση των ελάχιστων εθνικών απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης. 

Για το σκοπό του παρόντος πλαισίου, ορίζονται ως ενεργειακά αποδοτικά κτήρια εμπορικών αποθηκών (logistics) και βιομηχανικά κτήρια αυτά τα οποία έχουν κατ΄ ελάχιστον 3 από τις παρακάτω τεχνολογίες ή συστήματα: Φωτιστικά LED, διαφώτιστα οροφής, θερμομόνωση κελύφους, ενεργειακά αποδοτικές αντλίες θερμότητας, κινητήρες μεταβλητών στροφών, αερισμός με ανάκτηση θερμότητας, συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης, συστήματα ψύξης υψηλής ενεργειακής απόδοσης, συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έξυπνα συστήματα και συστήματα αυτοματισμών.

 ii) Χρηματοδότηση της αγοράς και ανακαίνισης υφιστάμενων κτηρίων εμπορικών αποθηκών (logistics) και βιομηχανικών κτηρίων (συμπεριλαμβανομένου του κόστους κτήσης του ακινήτου καθώς και κάθε επιπρόσθετου κόστους επί του κτηρίου) με στόχο την επίτευξη, εντός διαστήματος 3 ετών, υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης από τις ελάχιστες εθνικές απαιτήσεις, μέσω της εγκατάστασης κατ’ ελάχιστον 3 από τις παρακάτω τεχνολογίες ή συστήματα: Φωτιστικά LED, διαφώτιστα οροφής, θερμομόνωση κελύφους, ενεργειακά αποδοτικές αντλίες θερμότητας, κινητήρες μεταβλητών στροφών, αερισμός με ανάκτηση θερμότητας, συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης, συστήματα ψύξης υψηλής ενεργειακής απόδοσης, συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έξυπνα συστήματα και συστήματα αυτοματισμών.

 Πράσινα κτήρια & Ενεργειακή Απόδοση 

Ενεργειακή αναβάθμιση Χρηματοδότηση ή αποπληρωμή/ ανα-χρηματοδότηση της εφαρμογής μεμονωμένων ή δέσμης μέτρων αναβάθμισης ενεργειακής απόδοσης και αειφορίας, με στόχο τη μείωση της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσής και βελτίωσής του επιπέδου αειφορίας των υφιστάμενων κτηρίων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Ενδεικτικά τα μέτρα μπορούν να εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες: 

  • Αναβάθμιση του κελύφους των κτηρίων (θερμομόνωση, συστήματα σκίασης, ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα) 
  • Αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης, κλιματισμού και ψύξης 
  • Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων, αυτοματισμών και συστημάτων μέτρησης και ενεργειακής διαχείρισης. 
  • Αναβάθμιση συστημάτων φωτισμού Εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένου του παρελκόμενου τεχνικού εξοπλισμού) 
  • Εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (συμπεριλαμβανομένου του παρελκόμενου τεχνικού εξοπλισμού) 
  • Εγκατάσταση συστημάτων εναλλαγής/ ανάκτησης θερμότητας 
  • Αναβάθμισης συστημάτων άρδευσης και κατανάλωσης νερού 
  • Βελτίωση της εσωτερικής ποιότητας αέρα 
  • Βελτίωση του επιπέδου προσβασιμότητας και υπηρεσιών μεταφοράς (π.χ. parking ποδηλάτων, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων)
  • Βελτίωση υγείας και ευεξίας

Ενεργειακή αναβάθμιση μέσα από ριζικές ανακαινίσεις Χρηματοδότηση ή αποπληρωμή/ ανα-χρηματοδότηση εργασιών ριζικής ανακαίνισης κτηρίων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου της εταιρείας, στοχεύοντας στην αναβάθμιση του επιπέδου αειφορίας και ενεργειακής απόδοσης τους, μέσω της επίτευξης κατ’ ελάχιστον ενός εκ των παρακάτω στόχων: 

  • LEED “Silver” 
  • BREEAM “Very Good” 
  • Ενεργειακή απόδοση κατ’ ελάχιστον ίση με αυτή των ΚΣΜΚΕ και ενεργειακή κατηγορία κατ’ ελάχιστον “Β+”. 

 Καθαρές Μεταφορές - Βιώσιμη Κινητικότητα (Clean Transportation) 

 Συμμετοχή σε έργα υποδομών μέσων μαζικής μεταφοράς Συγχρηματοδότηση έργων υποδομής όπως σταθμοί τραίνων, ποδηλατοδρόμων καθώς και λοιπών υποδομών οχημάτων καθαρής ενέργειας πλησίον των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Τα έργα θα στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών CO2 των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς υποστηρίζοντας: 

i) την αλλαγή μεταφορικού μέσου σε νέα φιλικότερα προς το περιβάλλον (Μέσα μαζικής μεταφοράς – ηλεκτρικά τραίνα, ποδήλατα κτλ.) και

 ii) την Εθνική προτεραιότητα του εξηλεκτρισμού και κατά συνέπεια την αντικατάσταση των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς με νέα ηλεκτρικά υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης. 

Τα έργα θα λάβουν υπόψη τους και θα ευθυγραμμίζονται με τις Εθνικές Πολιτικές Προτεραιότητες (Π.Π. 1.3, Π.Π. 2.11, Π.Π. 3.8) καθώς και τα σχετικά μέτρα πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα, όπως αυτά περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). 

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 

Χρηματοδότηση ή αποπληρωμή/ ανα-χρηματοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες κτηρίων. 

Τα έργα θα λάβουν υπόψη τους και θα ευθυγραμμίζονται με τις Εθνικές Πολιτικές Προτεραιότητες καθώς και τα σχετικά μέτρα πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα, όπως αυτά περιγράφονται στο ΕΣΕΚ. Τα καθαρά έσοδα από την έκδοση Πράσινου Ομολόγου θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ή αποπληρωμή/ αναχρηματοδότηση όλων των άμεσων και συναφών δαπανών (τεχνικοί έλεγχοι, νομικά έξοδα, συμβολαιογραφικά έξοδα κ.λπ.) των παραπάνω επιλέξιμων πράσινων έργων 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΑΕΕΑΠ, το 30% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (δηλαδή  τουλάχιστον 90.000 Ομολογίες αξίας 1.000 ευρώ έκαστη) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών και έως και 70% θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών (θεσμικών) Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών.

Εφόσον έχουν ικανοποιηθεί οι εγγραφές των Ιδιωτών για το 30% των Ομολογιών για τον τελικό προσδιορισμό του ποσοστού κατανομής ανά κατηγορία επενδυτών, θα ληφθούν υπόψη: α) η ζήτηση από τους Ειδικούς Επενδυτές, β) η ζήτηση στο υπολειπόμενο του 30% τμήμα των Ιδιωτών Επενδυτών, γ) το πλήθος των Αιτήσεων Κάλυψης που αφορούν σε Ιδιώτες Επενδυτές, καθώς και δ) η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για την ομαλή διαπραγμάτευση των Ομολογιών στη δευτερογενή αγορά.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης έχει ως εξής: