Ξεκινά άμεσα η κατασκευαστική φάση της διασύνδεσης Νάξου - Σαντορίνης
Ξεκινά άμεσα η κατασκευαστική φάση της διασύνδεσης Νάξου - Σαντορίνης

Ξεκινά άμεσα η κατασκευαστική φάση της διασύνδεσης Νάξου - Σαντορίνης

Τη σχετική έγκριση έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο.
RE+D magazine
25.11.2021

Το επόμενο διάστημα ξεκινά η κατασκευαστική φάση του έργου διασύνδεσης ανάμεσα στη Νάξο και τη Σαντορίνη μετά και την έγκριση που έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκη με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών το έργο προϋπολογισμού €100 εκατ. θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί των αντίστοιχων έργων για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, ενώ έως το τέλος Νοεμβρίου πρόκειται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα τρία νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων που υπολείπονται. Θα συνδεθούν με την Αττική μέσω Λαυρίου. Σκοπός είναι τα έργα να ολοκληρωθούν μέσα στο 2024.

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά οφέλη με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, κάνοντας λόγος για μηδενικές εκπομπές ρύπων στο τέλος της δεκαετίας, αφού «με τις νέες διασυνδέσεις που κυοφορούνται στο Αιγαίο θα είμαστε σε θέση να αποσύρουμε επιπλέον 850 μεγαβάτ ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής», ενώ ως προς τα οικονομικά οφέλη όταν θα συντελεστεί η πλήρης διασύνδεση, είπε πως μέχρι το 2030 αναμένεται να εξοικονομηθούν 440 εκ. ευρώ το χρόνο και μέχρι το 2030 κι όταν πλέον διασυνδεθούν όλα τα νησιά το όφελος θα φθάσει στο 1,5 δισεκ. ευρώ.

Εξάλλου, μιλώντας στην ίδια Επιτροπή ο γενικός διευθυντής Θερμοηλεκτρικής και Υδροηλεκτρικής Παραγωγής, Φώτης Καραγιάννης, ενημέρωσε ότι τα μισά έργα και σχεδόν ο μισός προϋπολογισμός των νέων έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ αφορούν νησιά.