Επιφυλακτικές με την "έκρηξη" των πράσινων επενδύσεων οι τράπεζες
Επιφυλακτικές με την "έκρηξη" των πράσινων επενδύσεων οι τράπεζες

Επιφυλακτικές με την "έκρηξη" των πράσινων επενδύσεων οι τράπεζες

Κεφάλαια υπάρχουν εκεί που υπάρχουν και αποδόσεις
Ειρήνη Θεοφανίδου
13.05.2022

"Ναι" στις βιώσιμες επενδύσεις στο real estate αλλά με αυστηρά κριτήρια όπως η συμφωνία προ-μίσθωσης του κτιρίου λένε οι τραπεζίτες με βάση τη στρατηγική που ακολουθούν σήμερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

"Οι τράπεζες χρηματοδοτούν οτιδήποτε έχει απόδοση" τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα του 15ου RED Business Forum ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπολους General Manager, Hotels & Group's Specialized Units' Strategy της Τράπεζας Πειραιώς σχολιάζοντας το πόσο εύκολη είναι η χρηματοδότηση τόσο των ξενοδοχειακών αναπτύξεων όσο και γενικότερα των project για τα οποία αναζητούν κεφάλαια οι εταιρείες ακινήτων.


Οπως επεσήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος στην παρούσα φάση φαίνεται πως οι αποδόσεις έχουν αρχίσει και μειώνονται ενώ ο πληθωρισμός έχει αρχίσει και ανεβαίνει. Μάλιστα, έκρουσε τον "κώδωνα του κινδύνου" λέγοντας ότι η αγορά περιμένει αυξήσεις στο Euribor, δηλαδή το βασικό επιτόκιο δανεισμού με κίνδυνο να δημιουργηθούν κακές καταστάσεις του παρελθόντος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι "αυτή τη στιγμή υπαρχει τάση από διεθνείς επενδυτές να χρηματοδοτούν πράσινα κτίρια. Υπάρχουν λεφτά τα οποία έρχονται από το εξωτερικό, αυτό που θέλουμε να δούμε, όμως, είναι αν υπάρχει και η αντίστοιχη ζήτηση για τα ακίνητα αυτά".

Δηλαδή, όπως εξήγησε το στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, εάν το βιώσιμο κτίριο έχει ίδια απόδοση με όλα τα υπόλοιπα αλλά έχει αναπτυχθεί με διπλάσιο κόστος "ίσως θα ήταν καλύτερα να μην το κάνουν οι developers γιατί μπορεί εύκολα να βρεθούν στα... κόκκινα".

"Θελει προσοχή χρηματοδοτούμε έργα που έχουν οικολογικό αποτύπωμα, αλλά να υπάρχει και απόδοση. Είναι πολύ σημαντικό. Εμείς βλέπουμε διάφορα επενδυτικά σχέδια κατά καιρούς όμως δεν λαμβάνουν όλα το "πράσινο φως". Κεφάλαια υπάρχουν εκεί που υπάρχουν και αποδόσεις" είπε ο ίδιος.

Με το βλέμμα στις αποδόσεις και εκτιμήσεις

"Φρένο" στους ανοδικούς ρυθμούς που σημειώνει ο κλάδος των ακινήτων προέβλεψε ότι θα μπει το επόμενο διάστημα ο κ. Στέλιος Σουγιουτζόγλου, CII της Αναπτυξιακής Τράπεζας στο 15ο RED Business Forum. Οσον αφορά στο ποιά "στάση" κρατούν οι τραπεζίτες για τις επενδύσεις τόνισε ότι "ο τρόπος που κοιτούν οι τραπεζίτες το real estate είναι σε βάση αποδόσεις (yield) και εκτιμήσεις (evaluation). Εχεις ανάπτυξη ιστορικά. Το τεράστιο κατασκευαστικό κόστος θα μεταφέρει το βάρος του σε αλλαγές τιμών για να υπάρχει μια στασιμότητα".Σχολιάζοντας τα λόγια του Δ/νοντος Συμβούλου της EPRA, Dominique Moerenhout, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές της πρώτης μέρας των εργασιών του συνεδρίου, o κ. Σουγιουτζόγλου υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό κομμάτι του real estate η "επαναχρησιμοποίηση" υφιστάμενου αποθήματος κτιρίων και μάλιστα πως αποτελεί έναν χώρο που σαν τράπεζα "θα θέλαμε πολύ να προσφέρουμε προϊόντα που βοηθάνε σε αυτό".

Οπως είπε ο κ. Σουγιουτζόγλου "το 2020 μόνο τα προϊόντα της τράπεζας συμμετείχαν περίπου με 40% στα νέα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα και πάνω από 20% για το 2021. Οπότε υπάρχει μια δυναμική αυτή τη στιγμή. Τα προϊόντα που προσπαθούμε να φτιάξουμε στοχεύουν στο χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην αγορά. Οπου μια τράπεζα δεν θα σας έδινε δάνειο εμείς εκεί προσπαθούμε να βρούμε τους λόγους και να φτιάξουμε ένα προϊόν το οποίο σας το επιτρέπει και να σας το προσφέρουμε".