'Εσπασε το ρεκόρ του 2019 η άντληση κεφαλαίων στον κλάδο των ακινήτων
'Εσπασε το ρεκόρ του 2019 η άντληση κεφαλαίων στον κλάδο των ακινήτων

'Εσπασε το ρεκόρ του 2019 η άντληση κεφαλαίων στον κλάδο των ακινήτων

Οι μη εισηγμένες εταιρείες ακινήτων άντλησαν το 2021 κεφάλαια ύψους €254 δισ. καταγράφοντας άνοδο 107% σε σχέση με το 2020.
RE+D magazine
04.05.2022

Η συγκέντρωση κεφαλαίων από διαχειριστές επενδύσεων σε ακίνητα έφτασε σε υψηλό ρεκόρ το 2021, αλλά η σύγκρουση στην Ουκρανία θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στις στρατηγικές ανάπτυξης το 2022, σύμφωνα με ετήσια έρευνα των ANREV, INREV και NCREIF.

Η άντληση κεφαλαίων το 2021 έφτασε τουλάχιστον τα 254 δισ. ευρώ παγκοσμίως για τις μη εισηγμένες ακινήτων, καταγράφοντας αύξηση 107% σε σχέση με τα 123 δισ. ευρώ το 2020. Ο τελευταίος αριθμός υπερβαίνει επίσης το ρεκόρ των προ πανδημίας επιπέδων στα 196 δισ. ευρώ το 2019.

Πάνω από τα τρία τέταρτα (76%) των manager αναμένουν αύξηση της άντλησης κεφαλαίων τα επόμενα δύο χρόνια – αν και η χρονική στιγμή της έρευνας καθιστά δύσκολη την εκτίμηση του βαθμού στον οποίο οι συμμετέχοντες έλαβαν υπόψη την εισβολή στην Ουκρανία.

Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν για περιφερειακές στρατηγικές αυξήθηκαν το 2021 με τη Βόρεια Αμερική να λαμβάνει 90 δισ. ευρώ, έναντι 29 δισ. ευρώ το 2020. Η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού αυξήθηκε κατά 61% και οι παγκόσμιες στρατηγικές τριπλασιάστηκαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στην Ευρώπη, το συνολικό κεφάλαιο που συγκεντρώθηκε για μη εισηγμένα οχήματα ανήλθε σε 73 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 51 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν το 2020.

Δημοφιλής οδός

Από το σύνολο των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν, το 56% αφορούσε σε μη εισηγμένα κεφάλαια, τα οποία «διατήρησαν τη θέση τους ως η πιο δημοφιλής οδός» για επενδύσεις σε ακίνητα παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα.

Για πρώτη φορά από το 2017, η άντληση κεφαλαίων που προορίζονται για funds που ακολουθούν στρατηγική πολλών χωρών και πολλών κλάδων μειώθηκε, ωστόσο, εξακολουθούν να αντλούν περισσότερο από το μισό (51%) του συνόλου των νέων κεφαλαίων που επενδύουν σε ευρωπαϊκές αγορές το 2021. Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν για ευρωπαϊκές αγορές προοριζόταν για επενδύσεις χαμηλού κινδύνου.

Από τα 55,4 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν συνολικά, το 72% προοριζόταν για στρατηγικές βασικών μετοχών ή χρέους. Ενώ από τα 43,7 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν για οχήματα που επενδύουν σε μετοχές, τα 30,8 δισ. ευρώ στόχευαν βασικές στρατηγικές. Οι στρατηγικές μετοχών προστιθέμενης αξίας προσέλκυσαν 8,6 δισ. ευρώ κεφαλαίου το 2021, ενώ οι ευκαιριακές στρατηγικές μετοχών ανήλθαν συνολικά σε 4,3 δισ. ευρώ.

Ορεξη για επενδύσεις

Η Iryna Pylypchuk, διευθύντρια έρευνας του INREV, δήλωσε: «Η άνοδος της άντλησης κεφαλαίων το 2021 αντανακλά τη συσσωρευμένη ζήτηση από την περίοδο του lockdown εξ αιτίας της πανδημίας του Covid-19 και την αύξηση της διάθεσης των επενδυτών για επενδύσεις σε ακίνητα. «Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν θετικές προοπτικές για τον κλάδο των επενδύσεων σε ακίνητα, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές κεφαλαίων όσον αφορά την ανάπτυξη κεφαλαίων, με σχεδόν το ήμισυ του κεφαλαίου που συγκεντρώθηκε το 2021 να μην έχει επενδυθεί ακόμη. Πολύπλοκες γεωπολιτικές, οικονομικές και πληθωριστικές προοπτικές θα ασκήσουν πρόσθετη πίεση στη λήψη αποφάσεων και στις στρατηγικές ανάπτυξης το 2022».