Μάλιστα όπως αναφέρει η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων PGIM σχολιάζοντας μια από τις μεγαλύτερες αγορές για τον κλάδο των γραφείων, το Χόνγκ Κονγκ η κίνηση αυτή δεν αποκλείται να προσφέρει κάποια... "ανακούφιση" στους ιδιοκτήτες που θέλουν να μετατρέψουν τους άδειους χώρους γραφείων τους σε βιομηχανικά ακίνητα.
Οπως ανέφερε ο Morgan Laughlin, Διευθύνων Σύμβουλος της PGIM και επικεφαλής των επενδύσεων σε Data Center παγκοσμίως για την εταιρεία, "οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ωθούμενες κυρίως από την ραγδαία ανάπτυξη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και εταιρειών τεχνολογίας όπως η Alibaba Group Holding, η οποία κατέχει την Post, τη Microsoft Corp και την Google που αγωνίζονται για την ανάπτυξη των δικών τους εφαρμογών AI".
Σχεδόν και οι 90 θεσμικοί επενδυτές που συνάντησε ο Laughlin τα τελευταία τρία χρόνια εξέφρασαν ενδιαφέρον για τα κέντρα δεδομένων, αλλά μόνο το 20% έχει πραγματικές επενδύσεις στον τομέα, ένα σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια αύξηση τα επόμενα χρόνια.
Και ενώ μια θετική προοπτική για τα κέντρα δεδομένων έχει οδηγήσει στην ανάπλαση κτιρίων γραφείων σε όλο τον κόσμο, ο Laughlin είπε ότι αυτό δεν θα ήταν πρακτικό για πολλούς πύργους σε μεγάλες πόλεις όπως το Χονγκ Κονγκ. "Υπήρξαν περιπτώσεις όπου κτίρια γραφείων μετατράπηκαν για να χρησιμοποιηθούν σε κέντρα δεδομένων για εφαρμογές λιανικής" δήλωσε και συμπλήρωσε: "Και από την πλευρά της υπερκλίμακας, υπάρχουν παραδείγματα στο Χονγκ Κονγκ, ιδιαίτερα, βιομηχανικών κτιρίων που μετατρέπονται για κέντρα δεδομένων υπερκλίμακας".
Τα λεγόμενα "retail data center" είναι για επιχειρήσεις που χρειάζονται αξιόπιστες εγκαταστάσεις δεδομένων, αλλά όχι τεράστιο χώρο και ισχύ. Τα κέντρα υπερκλίμακας μπορούν να υποστηρίξουν τις τεράστιες απαιτήσεις δεδομένων των εταιρειών τεχνολογίας. Ετσι, λοιπόν, η μετατροπή ενός κτιρίου γραφείων σε κέντρο υπερκλίμακας δεν είναι πρακτική, επειδή η φόρτωση του δαπέδου και το μέγεθος δεν επαρκούν" δήλωσε ο Laughlin, όμως, σε περιπτώσεις λιγότερων απαιτήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει μια "λύσει" για πολλές αγορές ακινήτων μεταξύ των οποίων και στην Ευρώπη.
"Μπαράζ" επενδύσεων στην Ελλάδα
Η χώρα μας, όπως φαίνεται και από τις διάφορες συμφωνίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, αποτελεί πλέον έναν ελκυστικό προορισμό για ανάπτυξη data centers. Από το σύνολο των ξένων επενδύσεων που υποδέχτηκε η Ελλάδα το 2022, το 13% αφορούσε κέντρα δεδομένων. "Η Αθήνα βρίσκεται μεταξύ των ελκυστικότερων προορισμών της Ευρώπης για data centers, με την Ελλάδα να μετατρέπεται σταδιακά σε κόμβο κίνησης δεδομένων στην Ευρώπη" ανέφερε τελευταία έκθεση της ΕΥ με τίτλο «Attractiveness Survey Ελλάδα 2023».
Ηδη μεγάλες επενδύσεις έχουν ανακοινωθεί και βαίνουν προς υλοποίηση από την Microsoft, την Amazon, την Google, την Lancome και την Digital Realty.
Πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και CEO της ADQ, Mohamed Hassan Alsuwaidi υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στο Άμπου Ντάμπι, που προβλέπει τη δημιουργία data centers μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 500 MW, που θα συνδυαστούν με επιπλέον επενδύσεις για περισσότερα από 10 υποθαλάσσια καλώδια τα οποία θα φέρουν την Ελλάδα στο επίκεντρο της μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας. Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τη θέση της Ελλάδας ως "κόμβου μεταφοράς δεδομένων" στη ΝΑ Ευρώπη, συμβάλλοντας καθοριστικά στη ενίσχυση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν αποτελεσματική και αξιόπιστη διακίνηση δεδομένων.