Η Federal Reserve διατήρησε το βασικό της επιτόκιο
Η Federal Reserve διατήρησε το βασικό της επιτόκιο

Η Federal Reserve διατήρησε το βασικό της επιτόκιο

Για τα νοικοκυριά, η παύση των αυξήσεων προσφέρει μικρή ανακούφιση από το υπερβολικά υψηλό κόστος δανεισμού.
RE+D magazine
21.09.2023

Αμετάβλητο άφησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το επιτόκιο των ομοσπονδιακών τίτλων την Τετάρτη, αλλά δεν σηματοδότησε το τέλος της επιθετικής της πολιτικής σε ότι αφορά στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Για τα νοικοκυριά, αυτό προσφέρει μικρή ανακούφιση από το υπερβολικά υψηλό κόστος δανεισμού.

Σε υψηλό 22 ετών το εύρος του βασικού επιτοκίου

Συνολικά, οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια 11 φορές σε ενάμιση χρόνο, ωθώντας το βασικό επιτόκιο σε ένα εύρος στόχου από 5,25% έως 5,5%, το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από 22 χρόνια.

Δεδομένου ότι η αύξηση των μισθών για πολλούς Αμερικανούς δεν μπόρεσε να συμβαδίσει με τις υψηλότερες τιμές, αυτά τα νοικοκυριά συμπιέζονται και χρεώνονται ακριβώς όταν τα επιτόκια δανεισμού εκτινάσσονται.

Οι πραγματικές μέσες ωριαίες αποδοχές μειώθηκαν κατά 0,5% τον Αύγουστο, ενώ οι δανειολήπτες πληρώνουν περισσότερα για πιστωτικές κάρτες, φοιτητικά δάνεια και άλλα είδη χρέους.

Το επιτόκιο ομοσπονδιακών τίτλων, το οποίο καθορίζεται από την κεντρική τράπεζα, είναι το επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται και δανείζουν η μία στην άλλη overnight. Αν και αυτό δεν είναι το επιτόκιο που πληρώνουν οι καταναλωτές, οι κινήσεις της Fed εξακολουθούν να επηρεάζουν τα επιτόκια δανεισμού και αποταμίευσης που βλέπουν καθημερινά.

Στεγαστικά δάνεια

Αν και τα επιτόκια στεγαστικών δανείων 15ετούς και 30ετούς διάρκειας είναι σταθερά και συνδέονται με τις αποδόσεις του Δημοσίου και την οικονομία, έχει χαθεί σημαντική αγοραστική δύναμη, εν μέρει λόγω του πληθωρισμού και των κινήσεων πολιτικής της Fed.

Τα μέσα επιτόκια για ένα στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο διάρκειας 30 ετών «παραμένουν σταθερά άνω του 7%,» δήλωσε ο Sam Khater, επικεφαλής οικονομολόγος του Freddie Mac.

«Η εκ νέου επιτάχυνση του πληθωρισμού και η ισχύς στην οικονομία διατηρούν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε υψηλά επίπεδα», είπε.

Άλλα στεγαστικά δάνεια συνδέονται στενότερα με τις ενέργειες της Fed. 

Τα  adjustable-rate mortgages ή ARMs (στεγαστικά δάνεια με ρυθμιζόμενο επιτόκιο) και τα  home equity lines of credit (πιστωτικά όρια μετοχικού κεφαλαίου κατοικίας) ή HELOCs είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο.

Τα περισσότερα ARM προσαρμόζονται μία φορά το χρόνο μετά από μια αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου. 

Αλλά το επιτόκιο μιας πιστωτικής γραμμής τύπου HELOC προσαρμόζεται αμέσως. Ήδη, το μέσο ποσοστό για ένα HELOC είναι έως και 9,12%, το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών, σύμφωνα με την Bankrate.