Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσωρινός ανάδοχος για τον ΒΟΑΚ
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσωρινός ανάδοχος για τον ΒΟΑΚ

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσωρινός ανάδοχος για τον ΒΟΑΚ

Το κατασκευαστικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε περίπου €1,8 δισ.
RE+D magazine
22.03.2024

Ως προσωρινό ανάδοχο για το έργο στο Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) ανέδειξε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια εγκρίθηκε το Πρακτικό της Εξέτασης των Φακέλων της Β΄ Φάσης του Διεθνούς Διαγωνισμού, σύμφωνα με το οποίο η κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις – Μυτιληναίος έλαβε βαθμολογία 0,965 και είναι στη δεύτερη θέση ως επιλαχών επενδυτής, ενώ τρίτη στην κατάταξη Διαγωνιζόμενων είναι η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-EGIS-MERIDIAM με βαθμό οικονομικής αξιολόγησης 0,799.

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος της παραχώρησης είναι 35 έτη, εκ των οποίων έως 5 έτη είναι η περίοδος μελετών.

Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα και ο επικεφαλής του ομίλου Γιώργος Περιστέρης το κατασκευαστικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την προσφορά που κατέθεσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η αιτούμενη κατά την περίοδο μελετών-κατασκευών χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου ανέρχεται στα 693 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές), ενώ η επιδότηση κατά την περίοδο λειτουργίας (δικαίωμα απόληψης σκιώδους διοδίου) αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,62% επί των επιβαλλόμενων στους χρήστες διοδίων τελών.