Μεγάλη αύξηση των ταχυμεταφορών βλέπει ACS
Μεγάλη αύξηση των ταχυμεταφορών βλέπει ACS

Μεγάλη αύξηση των ταχυμεταφορών βλέπει ACS

Εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ του 10% και 15% ετησίως το επόμενο διάστημα
Ειρήνη Θεοφανίδου
20.10.2023

Το 20% της παραγωγικότητας αγγίζει η λειτουργία του νέου κέντρου διαλογής την ACS σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο CEO του ομίλου Quest Απόστολος Γεωργατζής κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε δημοσιογράφους

Οι εγκαταστάσεις μελλοντικά αναμένεται να καλύψουν την ραγδαία άνοδο που εμφανίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο το οποίο ωθεί περαιτέρω την αγορά των ταχυμεταφορών η οποία εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ του 10% και 15% ετησίως το επόμενο διάστημα. 

Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας δεν έκρυψε ότι ο ανταγωνισμός είναι έντονος και πως εξετάζει τα τελευταία χρόνια το ενδεχόμενο εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά όχι έχοντας κάτι συγκεκριμένο στην παρούσα φάση. "Η εν λόγω επένδυση εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει και άλλες εταιρίες του κλάδου σε ανάλογες επενδύσεις προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές" επισημαίνει η διοίκηση ανεβάζοντας τον πήχη στον κλάδο των ταχυμεταφορών.

Η εταιρεία κατέχει το 25% της αγοράς ταχυμεταφορών, που υπολογίζεται στη χώρα μας στα €500 εκατ. όμως το μερίδιο για τις αποστολές του εσωτερικού φθάνει το 35% καθώς αποτελούν τα 2/3 της αγοράς. Το 2022 τα έσοδα της ACS άγγιξαν τα €141,8 εκατ. και όπως τόνισε ο κ. Γεωργατζής κατά την εφετινή χρονιά δεν αναμένονται αυξήσεις οι οποίες, όμως, θα έρθουν από τη νέα χρονιά και σε μικρότερη "ένταση" από την τελευταία φορά. Οπως είπε ο ίδιος, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων ενώ τα κόστη έχουν εκτοξευθεί έως και 60%. 

Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας για την επόμενη 5ετία θα "τρέξει" επενδυτικό πλάνο ύψους €50 εκατ. το οποίο θα περιλαμβάνει την ενίσχυση του last mile, την εγκατάσταση νέων Lockers (200 άμεσα και στόχος για πάνω από 1.000 στην πενταετία κάνοντας επένδυση €15 εκατ.) καθώς και την αύξηση του "πράσινου" στόλου οχημάτων της φθάνοντας τα 200. 

Στο "στόχαστρο" ο Κωτσόβολος

Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του ομίλου Quest Θεόδωρος Φέσσας σχολίασε στους δημοσιογράφους την διαδικασία στην οποία συμμετέχει ο όμιλος για την απόκτηση της αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών Κωτσόβολος, από την μητρική εταιρεία Currys, λέγοντας πως η εξαγορά είναι συμφέρουσα μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες και όρους και πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι προσφορά έχει καταθέσει ο όμιλος ΔΕΗ αλλά και ο όμιλος Μαρινάκη. Ο κ. Φέσσας, πάντως, τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να φθάσει σε "υψηλότερα" επίπεδα την προσφορά υπογραμμίζοντας ότι προσφέρει ήδη ικανοποιητικό ποσό. 

acs-hub1.jpg

Το νέο κέντρο διαλογής με αριθμούς

Κόστος επένδυσης: 50 εκατ. ευρώ

Κτηριακές εγκαταστάσεις: 36.000 m2

Κόστος συστημάτων διαλογής (τεχνολογίας αιχμής): 15 εκατ. ευρώ

Παραγωγική δυνατότητα: 50.000 αποστολές / ώρα (4πλάσιο capacity)

Εκτιμώμενη αύξηση παραγωγικότητας: 35% την ώρα ανά εργαζόμενο

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση: Έως 1 MW

Σημεία φορτοεκφόρτωσης φορτηγών: 90 σημεία

Χώροι στάθμευσης για ΙΧ: 240 θέσεις

Χώροι στάθμευσης για ηλεκτρικά ΙΧ: 100 θέσεις

Σύνολο εργαζομένων: 477 άτομα