Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζεις και να εργάζεσαι
Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζεις και να εργάζεσαι

Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζεις και να εργάζεσαι

Στο "κάδρο" και ο κλάδος ακινήτων με τα ακριβά σπίτια.
RE+D magazine
29.06.2022

Το Χονγκ Κονγκ ανακηρύχθηκε η πιο ακριβή πόλη στην οποία μπορεί κανείς να ζήσει και να εργαστεί στο εξωτερικό εφέτος, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που υπογραμμίζει τον αντίκτυπο της αύξησης του κόστους διαβίωσης και της επιδείνωσης των μακροοικονομικών τάσεων στην αγορά.

Η πόλη ανέβηκε μία θέση στον δείκτη "Κόστους Ζωής 2022" της Mercer για να βρεθεί πρώτη αφού ανέβηκε στη δεύτερη θέση το 2021 από το Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν.

Είναι η τέταρτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια που ο ασιατικός οικονομικός κόμβος κατατάσσεται ως η πιο δαπανηρή τοποθεσία για εργαζομένους στο εξωτερικό. Η νέα άνοδος του Χονγκ Κονγκ οφείλεται εν μέρει στις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες έχουν ωθήσει το κόστος ζωής υψηλότερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί για τον Covid και η αυξημένη πολιτική αστάθεια έχουν κάνει πιο δαπανηρή την αποζημίωση του προσωπικού που βρίσκεται εκεί, δήλωσε στο CNBC Make It ο συνεργάτης της Mercer, Vince Cordova.

 «Μέρος της είναι η αγορά ακινήτων», είπε, σημειώνοντας ότι τα οικιστικά ακίνητα έχουν πλέον γίνει πιο ακριβά.

«Το άλλο μέρος είναι το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών και επίσης η πολιτική αβεβαιότητα. Οι άνθρωποι που θα είναι εκεί θα χρειαστεί να ξοδέψουν περισσότερα για να ζήσουν καλά», είπε ο ίδιος. 

Η πόλη σημείωσε άνοδο 13 θέσεων στον Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας 2022 του Economist Intelligence Unit, εν μέσω αυτού που η EIU ανέφερε ως απώλεια πολιτικής και πολιτιστικής ελευθερίας.

Το Χονγκ Κονγκ ήταν το ακραίο σημείο της Ασίας στην πρώτη πεντάδα όπου κυριαρχούσαν οι ελβετικές πόλεις στον δείκτη Κόστους Ζωής 2022 της Mercer: η Ζυρίχη κατατάχθηκε ως η δεύτερη πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για ξένους εργαζόμενους, ακολουθούμενη από τη Γενεύη (3η), τη Βασιλεία (4η) και τη Βέρνη. (5η).

Ο Cordova είπε ότι αυτό οφείλεται στην ισχύ του ελβετικού φράγκου, το οποίο μέχρι πρόσφατα διατηρούσε σταθερό έναντι του αυξανόμενου δολαρίου ΗΠΑ, του νομίσματος αναφοράς στην έκθεση της Mercer.

Ο ετήσιος δείκτης κόστους ζωής της Mercer, που διανύει τώρα το 28ο έτος, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει εταιρείες και κυβερνήσεις να καθορίσουν πακέτα αμοιβών για ομογενείς υπαλλήλους μετρώντας το κόστος διαμονής και την τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών στις τοπικές αγορές έναντι του σχετικού κόστους τους στη Νέα Υόρκη.

Ο εφετινός δείκτης κατέταξε 227 πόλεις και έλαβε υπόψη τις τιμές περισσότερων από 200 ειδών — από κατηγορίες όπως τρόφιμα, μεταφορές, στέγαση και προσωπική φροντίδα — από τον Μάρτιο του 2022. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, είπε ο Cordova, η έκθεση του 2022 σημείωσε επίσης την αυξανόμενη επικράτηση της εξ αποστάσεως εργασίας, με περισσότερες εταιρείες να τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο όταν αποφασίζουν τις ευέλικτες εργασιακές τους πολιτικές.

«Μία από τις συνέπειες της πανδημίας ήταν αυτή η ιδέα της εργασίας από οπουδήποτε, με περισσότερους εργαζόμενους να ρωτούν τώρα τους εργοδότες αν μπορούν να το υποστηρίξουν», είπε.

Οι πιο ακριβές πόλεις

Χονγκ Κονγκ,

Ζυρίχη,

Γενεύη,

Βασιλεία,

Βέρνη,

Τελ Αβίβ,

Νέα Υόρκη,

Σιγκαπούρη,

Τόκιο,

Πεκίνο,

Η Άγκυρα της Τουρκίας (227η) κατατάσσεται ως η λιγότερο ακριβή πόλη για εργασία στο εξωτερικό, ακολουθούμενη από το Μπισκέκ στο Κιργιστάν (226η), η Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν (225η), το Ισλαμαμπάντ, του Πακιστάν (224η) και η Καράτσι του Πακιστάν (223η).