Το Υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας παρουσίασε ένα προσχέδιο του αναθεωρημένου ενεργειακού σχεδίου της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο, επισημαίνοντας τα ηλιακά κύτταρα Perovskite επόμενης γενιάς ως καθοριστικής σημασίας για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
Αξιοποιώντας τη θέση της ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ιωδίου στον κόσμο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή κυττάρων Perovskite, η Ιαπωνία στοχεύει να δημιουργήσει μια ισχυρή, ανεξάρτητη αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτή η στρατηγική κίνηση θα ενισχύσει την οικονομική ασφάλεια της χώρας μειώνοντας την εξάρτηση από διεθνείς προμηθευτές και ενισχύοντας τις εγχώριες βιομηχανίες.
Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί να υποστηρίξει τις ιαπωνικές εταιρείες στην παραγωγή ηλιακών μονάδων αυτού του τύπου, αντιμετωπίζοντας την κυριαρχία ευρωπαϊκών και κινεζικών εταιρειών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το 2004, Ιαπωνικές εταιρείες παρήγαγαν σχεδόν το 50% των ηλιακών κυψελών παγκοσμίως. Σήμερα, μόλις το 1% αυτού του εξοπλισμού παράγεται στο Ασιατικό νησιωτικό κράτος, λόγω του επιθετικού ανταγωνισμού από Κινέζους κατασκευαστές, του αυξανόμενου κόστους και της αλλαγής της εστίασης προς άλλες τεχνολογίες.
Η έλλειψη χώρου για μεγάλης κλίμακας ηλιακά πάρκα έχει αποτελέσει έναυσμα για καινοτόμες προσεγγίσεις στις ηλιακές εγκαταστάσεις. Τα κύτταρα Perovskite, γνωστά για το μικρό τους βάρος και την ευελιξία τους, θεωρούνται όλο και περισσότερο ως ιδανική λύση. Μπορούν να ενσωματωθούν σε διάφορες επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων προσόψεων κτιρίων, παραθύρων και οροφές οχημάτων, παρακάμπτοντας τους χωρικούς περιορισμούς και αξιοποιώντας τα αστικά περιβάλλοντα για παραγωγή ενέργειας.
Μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima το 2011, η Ιαπωνία αύξησε ραγδαία τις εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ, με την ηλιακή ενέργεια να αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν το 10% της παραγωγής ενέργειας του κράτους από τον Απρίλιο του 2024, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,9% από το 2014.
Αν και προβλέπεται πλήρης εμπορευματοποίηση της εν λόγω τεχνολογίας από εταιρείες όπως η Sekisui Chemical Co. μέσα στη δεκαετία του 2030, οι προβλέψεις του υπουργείου για το κόστος των ηλιακών πλαισίων Perovskite είναι θετικές. Παρά τις προκλήσεις, όπως η περιορισμένη αντοχή και το υψηλό αρχικό κόστος, η τεχνολογία φαίνεται να οδεύει σταθερά προς την οικονομική προσιτότητα και την ευρεία χρήση.