"Πετάει" για το ΧΑΑ το "Ελ. Βενιζέλος"
"Πετάει" για το ΧΑΑ το "Ελ. Βενιζέλος"

"Πετάει" για το ΧΑΑ το "Ελ. Βενιζέλος"

Το μερίδιο 30% που προσφέρεται αναμένεται να αποτιμηθεί μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με την αγορά.
RE+D magazine
19.01.2023

Σε αρχική δημόσια προσφορά για το μερίδιο 30% στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, ετοιμάζεται να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ μάλιστα ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας είναι έτοιμος να αγοράσει το 10%.

Οπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο CEO του Ταμείου Δημήτρης Πολίτης "το ΤΑΙΠΕΔ και οι μεγαλύτεροι μέτοχοι στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, που ελέγχονται και οι δύο από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments, κατέληξαν σε συμφωνία για τη μελλοντική πορεία της εταιρείας".

Το "Ελευθέριος Βενιζέλος", διακίνησε το 2022 πάνω από 22,7 εκατομμύρια επιβάτες καταγράφοντας άνοδο 84% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το Υπερταμείο το οποίο διαχειρίζεται σημαντικό μέρος της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου, κατέχει το 25% του αεροδρομίου. Η AviAlliance και η AviAlliance Capital μαζί έχουν ποσοστό συμμετοχής 40% και η οικογένεια του Δημήτρη Κοπελούζου έχει μερίδιο 5%.

Οπως είπε ο ίδιος το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει πως το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει μερίδιο 30% και η AviAlliance θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει το 10% αυτού του μεριδίου με premium, καθιστώντας τις εταιρίες που ελέγχονται από το PSP πλειοψηφικούς μετόχους. Το μερίδιο 30% που προσφέρεται αναμένεται να αποτιμηθεί μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με την αγορά, υπογράμμισε ο κ. Πολίτης και συμπλήρωσε: "Προσπαθούμε σκληρά να έχουμε την επιλογή να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή το πρώτο εξάμηνο του έτους".