Πώς να εισπράξετε μηνιαίο εισόδημα από ενοίκια χωρίς να γίνετε ιδιοκτήτης
Πώς να εισπράξετε μηνιαίο εισόδημα από ενοίκια χωρίς να γίνετε ιδιοκτήτης

Πώς να εισπράξετε μηνιαίο εισόδημα από ενοίκια χωρίς να γίνετε ιδιοκτήτης

Οι συμβουλές της Freddıe Mac προς τους επενδυτές.
Ειρήνη Θεοφανίδου
14.09.2023

Τα ακίνητα αποτελούν «κλειδί» στη δημιουργία πλούτου, και όπως είπε κάποτε ο Βρετανός φιλόσοφος και οικονομολόγος του 19ου αιώνα, John Stuart Mill, «Οι ιδιοκτήτες πλουτίζουν ακόμη και στον ύπνο τους».

Οι ιδιοκτήτες δεν εισπράττουν απλώς εισόδημα από ενοίκια, αλλά καρπώνονται και τα οφέλη της ανατίμησης της αξίας της ιδιοκτησίας. Αν και είναι ωραίο να έχετε μηνιαίο εισόδημα από ενοίκια από μια επένδυση σε ακίνητα, το να είστε ιδιοκτήτης έχει και τα αρνητικά του.

Για παράδειγμα, πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά πιθανούς ενοικιαστές, να συντάξετε συμφωνίες μίσθωσης και να διασφαλίσετε ότι το ενοίκιο καταβάλλεται στην ώρα του. Το να κυνηγάς πληρωμές μισθωμάτων και να αντιμετωπίζεις παραβατικούς ενοικιαστές δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό.

Οι ιδιοκτήτες είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση και καλή λειτουργία των ακινήτων τους, κάτι που μπορεί να απαιτεί συχνές επισκευές και αναβαθμίσεις (π.χ σε ηλεκτρικές συσκευές). Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν την κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη για τα ακίνητά τους και να πληρώσουν φόρους ιδιοκτησίας, κάτι που μπορεί να απαιτεί συνεχή προσοχή. Όλα αυτά μπορούν να κάνουν το υποτιθέμενο παθητικό εισόδημα πολύ λιγότερο παθητικό — και αυτό είναι αν μπορείτε να συγκεντρώσετε μια βαριά προκαταβολή, να πάρετε ένα στεγαστικό δάνειο και να αγοράσετε ένα σπίτι εξαρχής.

Σύμφωνα με την Freddie Mac, το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων για 30 χρόνια σταθερού επιτοκίου στις ΗΠΑ είναι τώρα στο 7,12%. Τα καλά νέα? Δεν χρειάζεται να γίνεις ιδιοκτήτης για να έχεις εισόδημα.

Επενδύσεις σε ΑΕΕΑΠ

Οι ΑΕΕΑΠ (REIT) είναι ένας τρόπος να αποκτήσετε ακίνητη περιουσία χωρίς την ταλαιπωρία της διαχείρισης ακινήτων. Οι REITs μπορούν να θεωρηθούν ως γιγάντιοι ιδιοκτήτες – κατέχουν ακίνητα που παράγουν εισόδημα και εισπράττουν ενοίκιο από ενοικιαστές- που εκτός των άλλων υποχρεούνται νομικά να διανέμουν τουλάχιστον το 90% του φορολογητέου εισοδήματός τους στους μετόχους ως μερίσματα, καθιστώντας τα ελκυστικά για τους επενδυτές που θέλουν να κερδίσουν παθητικό εισόδημα.

Πολλές εταιρείες διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, επομένως είναι εύκολο να επενδύσει κάποιες σε αυτέ αγοράζοντας μετοχές όπως σε οιαδήποτε άλλη εισηγμένη. Και ενώ οι περισσότερες εταιρείες που πληρώνουν μερίσματα ακολουθούν ένα τριμηνιαίο πρόγραμμα διανομής, ορισμένες REIT πληρώνουν τους μετόχους τους κάθε μήνα. Για παράδειγμα, η Realty Income Corp. (εισηγμένη στη Νέα Υόρκη) είναι μια ΑΕΕΑΠ που αυτοχαρακτηρίζεται ως "Η εταιρεία του μηνιαίου μερίσματος" (The Monthly Dividend Company).

Μέσα από την 54χρονη ιστορία της, η εταιρεία έχει δώσει 637 συνεχόμενα μηνιαία μερίσματα. Ακόμα καλύτερα, η Realty Income έχει αυξήσει την πληρωμή της 121 φορές από τότε που εμφανίστηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό το 1994. Σήμερα, η REIT πληρώνει μηνιαία μερίσματα 25,55 σεντ ανά μετοχή, που μεταφράζεται σε ετήσια απόδοση 5,6%.

Εάν θέλετε να κερδίζετε 1.000 $ κάθε μήνα από το εισόδημα από ακίνητα, θα πρέπει να κατέχετε 3.913,89 μετοχές της εν λόγω ΑΕΕΑΠ.

Αυτό υπολογίζεται διαιρώντας τα 1.000 $ με τη μηνιαία πληρωμή ανά μετοχή 0,2555 $. Και επειδή η Realty Income διαπραγματεύεται επί του παρόντος στα 55,15 $ ανά μετοχή, 3.913,89 μετοχές θα σημαίνουν περίπου 215.851 $. Εάν στοχεύετε σε μικρότερο εισόδημα όπως για παράδειγμα μόνο 200 $ το μήνα, θα χρειαστείτε 782,78 μετοχές (200 $ / 0,2555 $) ή μετοχές εισοδήματος ακινήτων αξίας 43.170 $ (782,78 x 55,15 $). Ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Μπραντ Χέφερν, βλέπει ανάκαμψη στον ορίζοντα. Ο αναλυτής έχει δώσει αξιολόγηση "overweight" για τη μετοχή και τιμή στόχο τα 67 $, υποδηλώνοντας μια πιθανή ανοδική πορεία 21%. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς οι επενδύσει σε ακίνητα μπορούν να αποκτήσουν παθητικό εισόδημα χωρίς να γίνει κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου.