Σε δημόσια διαβούλευση το μέγα logistics Park της H.I.G. Capital στον Ασπρόπυργο
Σε δημόσια διαβούλευση το μέγα logistics Park της H.I.G. Capital στον Ασπρόπυργο

Σε δημόσια διαβούλευση το μέγα logistics Park της H.I.G. Capital στον Ασπρόπυργο

Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
23.02.2023

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται από χθες (Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου) το μεγάλο logistics Park που αναπτύσσει η H.I.G. Capital LLC μέσω της Streem Development SA στις εγκαταστάσεις της Xαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο.

Αίτημα η υπαγωγή του έργου ‘’Hull Logistics Park’’ στις διατάξεις του ν. 4864/2021 ως «Στρατηγική Επένδυση» για εκπόνηση Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε., και ταχεία αδειοδότηση καθώς και εξασφάλιση σταθερού φορολογικού συντελεστή. 

Αντικείμενο του επενδυτικού σχεδίου είναι η κατασκευή και λειτουργία ενιαίας πρότυπης υπερσύγχρονης μονάδας εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και συνδυασμένων μεταφορών, χερσαίων-θαλάσσιων-σιδηροδρομικών (tri-modal), στην περιοχή Ασπρόπυργου στη Δυτική Αττική. 

Η περιοχή επέμβασης έχει επιφάνεια 291 στρέμματα και βρίσκεται εντός της ΒΙ.ΠΕ. Διυλιστηρίων, στο 17ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, και χωρίζεται από το εθνικό οδικό δίκτυο σε δύο μέρη:

-το βόρειο πάρκο (238 στρέμματα) που συνδέεται με το εθνικό σιδηροδρομικό σύστημα με βόρεια τη Θεσσαλονίκη και δυτικά με την Πάτρα και 
-το νότιο πάρκο (53 στρέμματα) που έχει μέτωπο 400 μέτρα στον κόλπο της Ελευσίνας, όπου θα κατασκευαστεί προβλήτας πρόσδεσης πλοίων, με τα αντίστοιχα λιμενικά έργα και τις απαραίτητες υποδομές για την φορτοεκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων μέσω θαλάσσης.

Τα δύο τμήματα θα συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρα, που θα κατασκευαστεί. 

Ο συνδυασμός αυτός, δίνει τη δυνατότητα στο ‘’Hull Logistics Park’’ να ενώσει και να εκμεταλλευτεί τα τρία βασικά δίκτυα μεταφορών και περαιτέρω με το αεροδρόμιο, καθιστά εφικτή τη δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακας για τις εταιρείες που θα εδράσουν σε αυτό, καθώς και περιβαλλοντικά οφέλη (μείωση εκπομπών CO2, ηχορύπανσης, κατανάλωσης μη-ΑΠΕ, κ.λπ.)

Στο logistics park θα κατασκευαστούν υπερσύγχρονες αποθήκες όλων των τύπων, μικρές γραμμές συναρμολόγησης, γραμμές συσκευασίας, data centers, καθώς και κτίρια γραφείων εστιατόριο, ιατρείο μηχανουργείο καθώς και πολλούς βοηθητικούς και υποστηρικτικούς χώρους όπως χώρους ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, κτίρια στάθμευσης κ.λπ.

HIG- HULL.jpg


Η πρόταση περιλαμβάνει ειδικότερα:

  • 4 κτίρια αποθηκών με βοηθητικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 133.390,00 τ.μ.
  • Κτίριο πολλαπλών χρήσεων 27.900,00 τ.μ. που περιλαμβάνει γραφείο, κλινική, μικρό ξενοδοχείο, εστιατόριο, καθώς και πολλές υποστηρικτικές χρήσεις.
  • Ενοποιημένος χώρος στάθμευσης σε πολυώροφο κτίριο 26.400,00 τ.μ.
  • 124 θέσεις ελλιμενισμού
  • Χώρος στάθμευσης για βαρέα οχήματα και αυτοκίνητα
  • Γέφυρα που συνδέει τα δύο διακριτά μέρη της περιοχής
  • Σύνδεση με τον εθνικό σιδηρόδρομο
  • Φ/Β πάρκο στις στέγες των κτιρίων (~20MW)
  • Ένα τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και υποδομές.

Την διαχείριση Ανάπτυξης έχει αναλάβει η Inventio Edge Development η κοινή εταιρεία που δημιουργήθηκε από την Inventio και τον Πάνο Παναγιωτίδη (πρώην Chief Operating Officer της Dimand A.E).

Το νέο εταιρικό σχήμα, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη επενδύσεων ξένων θεσμικών επενδυτών συμπεριλαμβανομένου του χαρτοφυλακίου των ελληνικών δραστηριοτήτων της HIG Capital, το μέγεθος του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τα €300 εκατ. στα επόμενα χρόνια.

FOTO: RENDERS © Copyright PEOPLE