Σε δημόσια διαβούλευση το Thess – INTEC
Σε δημόσια διαβούλευση το Thess – INTEC

Σε δημόσια διαβούλευση το Thess – INTEC

Share Copy Link
RE+D magazine
24.02.2025

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται μέχρι τις 23 Απριλίου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Πάρκου Thess – INTEC το οποίο προορίζεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Ως γνωστόν το Thess-INTEC θα αναπτυχθεί σε έκταση 756.968,38 τ.μ στην Περαία, Δήμου Θερμαϊκού προορίζεται για τη φιλοξενία «Μέγα-Έργων» που αφορούν καινοτομία και τεχνολογία σε τομείς όπως προηγμένα υλικά, νανοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, καθαρές ενέργειες, και κινητικότητα του μέλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναπτυχθούν 6 Μέγα-Έργα καινοτομίας με 17 μονάδες Έρευνας και Ανάπτυξης και πλήθος συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, ενώ ο αριθμός των χρηστών του Πάρκου κατά την πλήρη ανάπτυξή του εκτιμάται σε 7.043 άτομα.

Μέτοχοι του φορέα υλοποίησης είναι τρία Πανεπιστήμια, το Ερευνητικό Κέντρο ΕΚΕΤΑ, φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ το έργο υποστηρίζουν κατά το στάδιο ωρίμανσης του μέσω Α.Ε. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συνολικά 25 εμβληματικές επιχειρήσεις / χορηγοί. Το 58% των μετόχων είναι του ιδιωτικού και το 42% του δημόσιου τομέα.

Το 40% της δομήσιμης έκτασης του πάρκου έχει παραχωρηθεί στο ισραηλινό fund JLTV και στο Τεχνολογικό Πάρκο της Beersheva, που θα μεταφέρουν από την πλευρά τους πολύτιμη ισραηλινή τεχνογνωσία, ενώ τις δικές του υποδομές εντός του “Thess INTEC” θα αναπτύξει και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΚΑ).

Προβλέπεται επίσης η υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και αναγκαίες χωματουργικές εργασίες για τη βελτίωση του εδάφους, και μελέτες για τη σταθεροποίηση και τη δημιουργία συνθηκών βατότητας της περιοχής. Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει την κατεδάφιση 27 υφιστάμενων κτισμάτων και την εκπόνηση οριστικών μελετών υποδομών όπως δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, πυρόσβεσης, και τηλεπικοινωνιών.

Η περιοχή παρέμβασης οργανώνεται σε τρεις βασικές Ζώνες που περιλαμβάνουν 14 οικοδομικά τετράγωνα, εκ των οποίων τα 10 θα βρίσκονται στη Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου, 2 στη Ζώνη Τουρισμού – Αναψυχής, και τα υπόλοιπα 2 στη Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου:

Ζώνη Α (Τεχνολογικό Πάρκο) 480.000 τμ: Εδώ επιτρέπεται η χρήση «Τεχνόπολις – Τεχνολογικό Πάρκο», με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ζώνη Β (Τουρισμού – Αναψυχής) 32.900 τμ: Προβλέπεται η ανάπτυξη τουριστικών και αναπτυξιακών χρήσεων, όπως ξενοδοχεία, θεματικά πάρκα, και χώρους αναψυχής.

Ζώνη Γ (Κοινόχρηστο Χώρο Πρασίνου): Καθορίζεται ως περιοχή πρασίνου, εκτείνοντας τη χρήση κοινόχρηστων χώρων κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος της έκτασης.

Στην περιοχή καθορίζεται μέσος συντελεστής δόμησης 0,45 και 25% της συνολικής έκτασης της περιοχής προορίζεται για κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, εκ των οποίων το 90 στρέμματα θα είναι για υπερτοπικής κλίμακας κοινόχρηστο χώρο. 

TEXNOPOLIS.jpg

Το τεχνολογικό πάρκο θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις:

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των διαδικασιών πολεοδόμησης και αδειοδότησης, την κατασκευή έργων υποδομής και του κεντρικού κτιρίου διοίκησης. Εδώ θα στεγαστούν η Διοίκηση του Πάρκου, η Θερμοκοιτίδα Καινοτόμων Επιχειρήσεων, και τα Μέγα Έργα του Πάρκου.

Kατά την πρώτη φάση του έργου θα επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ για υποδομές και για τα πρώτα κτίρια, ενώ προβλέπεται συμπληρωματική επένδυση 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ και 30 εκατ. ευρώ από το Ισραηλινό Fund.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη λειτουργία των πρώτων στρατηγικών ενοίκων και την παραχώρηση οικοδομικών τετραγώνων για την εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ θα αναπτυχθούν και δραστηριότητες στον τομέα του τουρισμού και της αναψυχής.

Σε βάθος δεκαετίας οι επενδύσεις προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.