Στα €356 εκατ. το επενδυτικό πλάνο της DEMO
Στα €356 εκατ. το  επενδυτικό πλάνο της DEMO

Στα €356 εκατ. το επενδυτικό πλάνο της DEMO

RE+D magazine
17.01.2023

Το επενδυτικό πλάνο ύψους € 356 εκατομμυρίων της εταιρείας DEMO αντιστοιχεί σε πάνω από το 25% του συνόλου των επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σχέδιο επενδύσεων, διάρκειας έξι ετών, ζωτικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία, καθώς αναμένεται να αυξήσει το εγχώριο ΑΕΠ κατά €1,13 δις και να δημιουργήσει περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 800 έμμεσες θέσεις εργασίας ανά έτος κατά την κατασκευή και 3.700 κατά τη λειτουργία, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ. 

Επιπλέον, όπως λέει η εταιρεία το εν λόγω πλάνο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της εταιρείας στις διεθνείς αγορές και να της επιτρέψει να αποτελέσει βασικό πυλώνα στη δυναμική των εξαγωγών της χώρας. Στόχος της εταιρείας είναι να γίνει η κορυφαία ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, αναπτύσσοντας περίπου 170 νοσοκομειακά προϊόντα, που θα της δώσουν τη δυνατότητα ως το 2027 να καλύψει μέχρι και το 20% των νοσοκομειακών αναγκών σε όλη την Ευρώπη. 

Η νέα επένδυση

Η εταιρεία προχωρά στην κατασκευή παραγωγικού hub στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης για την παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων, τοποθετώντας την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για τη διασφάλιση της επάρκειας της Ευρώπης σε φάρμακα. 

Το έργο της DEMO στην Τρίπολη υλοποιείται στο πλαίσιο του του πολυδιάστατου επενδυτικού πλάνου ύψους € 356 εκατ. της εταιρείας που ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2027. Πιο συγκεκριμένα, το παραγωγικό campus εκτείνεται σε συνολική έκταση 74.000τ.μ. κι επιπλέον των τεσσάρων παραγωγικών μονάδων πρώτων υλών φαρμάκων δυναμικότητας 270 τόνων, περιλαμβάνει και τέσσερεις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων δυναμικότητας 324 εκατομμυρίων τεμαχίων. Σε πλήρη λειτουργία, οι νέες μονάδες στην Τρίπολη αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας και να καλύψουν με τη δυναμική τους το 30% της Ε.Ε. σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% της Ε.Ε. σε ογκολογικά φάρμακα, προάγοντας την Ελλάδα σε φαρμακευτικό hub της Ευρώπης.