Στο κατώφλι του χρηματιστηρίου η Optima Bank
Στο κατώφλι του χρηματιστηρίου η Optima Bank

Στο κατώφλι του χρηματιστηρίου η Optima Bank

Η πρώτη τράπεζα που μπαίνει στην ελληνική αγορά ύστερα από 17 χρόνια. Την Τετάρτη το "ντεμπούτο".
RE+D magazine
25.09.2023

Μια ανάσα πριν την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται η Optima Bank, η πρώτη τράπεζα που περνά το "κατώφλι" της εγχώριας αγοράς ύστερα από 17 χρόνια.

Όπως επισήμαναν ο πρόεδρος της Optima bank Γεώργιος Τανισκίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Δημήτρης Κυπαρίσσης, με τα νέα κεφάλαια που αναμένεται να προσεγγίσουν τα 150 εκατ. ευρώ, η Optima bank θα αποκτήσει περαιτέρω δυναμική, ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαιά της που θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου. 

Στόχος της Optima bank είναι να συνεχίσει να συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα μέσω της χορήγησης δανείων για βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, που σέβονται το περιβάλλον, προάγουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη, και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, επισημάνθηκε από τη διοίκηση της Τράπεζας, σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου.

Σημαντικά κέρδη στο α' εξάμηνο

Μάλιστα την δυναμική της την έδειξε και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου όπου παρουσίασε κέρδη ύψους €44,1 εκατ. σε επίπεδο ομίλου, ποσό που υπερβαίνει τα κέρδη ολόκληρης της περυσινής χρονιάς. Τα κέρδη αυτά ετησιοποιημένα αντιστοιχούν σε 29,6% απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Το σύνολο του ενεργητικού της ανήλθε σε €3,2 δισ. αυξημένο κατά €601 εκατ. έναντι της 31.12.2022, ενώ οι καταθέσεις της στο α' εξάμηνο του έτους ξεπερνούν τα €2,8 δισ. Ως προς τα δάνεια, αυτά υπερέβησαν τα €2 δισ. αυξημένα κατά €351 εκατ. σε σχέση με το τέλος του 2022.

Η τράπεζα διαθέτει δίκτυο 27 καταστημάτων, σύντομα ανοίγει το νέο κατάστημα στην Πάτρα ενώ προβλέπεται άνοιγμα καταστημάτων και σε περιφερειακά κέντρα. Ταυτόχρονα διαθέτει ισχυρή παρουσία σε όλα τα ψηφιακά εναλλακτικά δίκτυα.

Ηχηρά ονόματα στην ΑΜΚ

Παράλληλα, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχουν τρία "ηχηρά" ονόματα του επιχειρείν (cornerstone investors) και συγκεκριμένα, ο Χένρι Χόλτερμαν της ολλανδικής Reggeborgh Invest ο οποίος θα επενδύσει €21 εκατ. εξασφαλίζοντας ποσοστό 4%, το καναδικό fund Fiena Capital το οποίο θα επενδύσει €15 εκατ., ένας ακόμη επενδυτής καθώς και η οικογένεια Βαρδινογιάννη που αποτελεί σήμερα το βασικό μέτοχο, επενδύοντας επιπλέον €10 εκατ. μέσω της Motor Oil.