Στο ραντάρ των ξένων επενδυτών η Ελλάδα. Αλλάζει το προφίλ των επενδύσεων
Στο ραντάρ των ξένων επενδυτών η Ελλάδα. Αλλάζει το προφίλ των επενδύσεων

Στο ραντάρ των ξένων επενδυτών η Ελλάδα. Αλλάζει το προφίλ των επενδύσεων

Τα αποτελέσματα της έρευνας Attractiveness Survey Ελλάδα 2024 της ΕΥ Ελλάδος
Share Copy Link
RE+D magazine
18.07.2024

Hλεκτρονική διακυβέρνηση και ενίσχυση της καινοτομίας, επενδύσεις σε υποδομές, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει το τελευταίο στη δικαιοσύνη, καθώς επίσης και η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας συμβάλλουν καθοριστικά στην προσέλκυση σημαντικών ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Attractiveness Survey Ελλάδα 2024 της ΕΥ Ελλάδος, η Ελλάδα προσέλκυσε 50 επενδυτικά έργα το 2023, σημειώνοντας την ισχυρότερη επίδοση από το 2000. Επίσης, το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδιάζει να αναπτύξει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα το επόμενο έτος, το υψηλότερο ποσοστό από το 2019. Μεταξύ των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων (έσοδα περισσότερα από €1,5 δισ.), το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο (65%), ενώ μεταξύ των ήδη εγκατεστημένων στην Ελλάδα επιχειρήσεων φτάνει το 70%.

Ως βασικός λόγος για τη δημιουργία νέων ή την επέκταση υφιστάμενων δραστηριοτήτων από τις επιχειρήσεις αυτές, αναδεικνύεται η πρόσβαση σε δεξιότητες (41%).

Την ώρα που οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ευρώπη καταγράφουν κάμψη, η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού εξακολουθεί να ενισχύεται. Το 51% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έκτη έκδοση της ετήσιας μεγάλης έρευνας της ΕΥ Ελλάδος, EY Attractiveness Survey Ελλάδα 2024, σχεδιάζουν να αναπτύξουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας, στη διάρκεια του επόμενου χρόνου, ενώ 69% εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα της Ελλάδας θα βελτιωθεί περαιτέρω στα επόμενα τρία χρόνια. 

Η φετινή έκδοση της έρευνας της EY Ελλάδος, με θέμα την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, διενεργήθηκε από τη FT Longitude, με τη συμμετοχή 250 στελεχών από ξένες επιχειρήσεις, στο διάστημα από 8 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2024.

Σύμφωνα με το ΕΥ European Investment Monitor (ΕΙΜ), μια εκτεταμένη βάση δεδομένων που παρακολουθεί τις επενδύσεις σε greenfield projects, το 2023 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας 50 ΑΞΕ, έναντι 47 το 2022, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη 19η θέση μεταξύ των 45 χωρών της έρευνας. Αθροιστικά, οι επενδύσεις των τελευταίων δύο και τριών ετών αντιπροσωπεύουν, αντίστοιχα, το 25% και το 33% των επενδύσεων που έχει καταγράψει η έρευνα από την έναρξή της το 2000.

Η φετινή έρευνα επιβεβαιώνει, επίσης, την τάση βελτίωσης της ποιοτικής σύνθεσης των επενδύσεων, με την έμφαση να μετατοπίζεται σε δραστηριότητες έντασης γνώσης και υψηλής προστιθέμενης αξίας και τομείς κρίσιμους για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, όπως το λογισμικό και οι υπηρεσίες πληροφορικής (24%), οι επαγγελματικές υπηρεσίες και υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (16%), και οι μεταφορές και τα logistics (16%). 

Ως βασικούς κινδύνους για την ελκυστικότητα της χώρας τα επόμενα τρία χρόνια οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα υψηλά επιτόκια και τις περιοριστικές χρηματοοικονομικές συνθήκες (44%), το ύψος του δημόσιου χρέους και τις επιπτώσεις του στη φορολογία (34%), και τον υψηλό πληθωρισμό (32%).

EY