Στο... τραπέζι όλες οι επιλογές για το μέλλον της ΑΚΤΩΡ
Στο... τραπέζι όλες οι επιλογές για το μέλλον της ΑΚΤΩΡ

Στο... τραπέζι όλες οι επιλογές για το μέλλον της ΑΚΤΩΡ

Μετά τον κλάδο των ΑΠΕ παίρνει σειρά ο κατασκευαστικός βραχίονας.
Ειρήνη Θεοφανίδου
27.01.2023

Το γνωστό ρητό της αγοράς «αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση» φαίνεται ότι ταιριάζει απόλυτα στην πορεία της μετοχής της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ το τελευταίο διάστημα.

Η έντονη φημολογία για το μέλλον του ομίλου και συγκεκριμένα του κατασκευαστικού βραχίονα της εταιρείας ΑΚΤΩΡ, αλλά και οι μετοχικές εξελίξεις (βλ. όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ) ώθησαν την μετοχή της εταιρείας με άνοδο σχεδόν 25% μέσα στον τελευταίο μήνα.

Μάλιστα, σε βάθος εξαμήνου η μετοχή καταγράφει κέρδη σχεδόν 30% χαρίζοντας ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις σε όσους επενδυτές την έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. 

Μετά την πώληση του κλάδου των ΑΠΕ -λίγο πριν «φύγει» το 2022- στην Motor Oil Renewable Energy Μονοπρόσωπη ΑΕ, θυγατρική της Μοτορ Οϊλ Ελλάς έναντι συνολικού τιμήματος για τη μεταβίβαση του ποσοστού 75% στην ΑΝΕΜΟΣ HOLDINGS σε €671,5 εκατ. φαίνεται πως έρχεται η σειρά και του κατασκευαστικού κλάδου. 

H έντονη φημολογία που κυοφορούνταν στην αγορά για συζητήσεις πώλησης αφορούσαν τον κυπριακό κατασκευαστικό όμιλο Wade Adams και εταιρεία του πρώην επικεφαλής της Ακτωρ Δημήτρη Κούτρα. Ομως με ανακοίνωσή του ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ γνωστοποίησε εχθές το απόγευμα πως εξετάζει διαρκώς επιλογές χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια συμφωνία. 

Οπως λέει η εισηγμένη "σε απάντηση επιστολής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναφορικά με το δημοσίευμα της 26ης Ιανουαρίου 2023 της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με επικεφαλίδα «Κοντά στην εξαγορά της  Άκτωρ η Wade Adams και ο Δ. Κούτρας», η «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.», ενημερώνει ότι στο πλαίσιο της ενεργού διαχείρισης του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που διαθέτει, εξετάζει διαρκώς επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. 

Η Εταιρεία διευκρινίζει ωστόσο, ότι ουδεμία συμφωνία που να αφορά στην πώληση της θυγατρικής της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. έχει υπογραφεί. Η Εταιρεία, συμμορφούμενη πάντα με το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς και ειδικότερα με το άρθρο 17 του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014  και τις ρυθμίσεις του Κανονισμού Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαβεβαιώνει ότι θα προβεί στις απαραίτητες γνωστοποιήσεις, εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη που να δημιουργεί υποχρέωση δημοσιοποίησης κατά τα ανωτέρω. Η ανωτέρω ενημέρωση γίνεται σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΕ) 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών".

Εμπειροι παράγοντες της αγοράς, πάντως, υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από ένας ενδιαφερόμενοι κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την διοίκηση και πως σύντομα θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις και τούτο καθώς όπως φαίνεται ο κατασκευαστικός κλάδος δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των Ολλανδών αφού αποτελεί ένα πολύπλοκο λόγω ανταγωνισμού τομέα με μικρή κερδοφορία και πολλά "ελληνικά" εμπόδια ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει και επιπρόσθετα προβλήματα όπως η άνοδος των τιμών των α' υλών, τα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα και η έλλειψη προσωπικού (εξειδικευμένου και ανειδίκευτου).