Τρείς λόγοι που κάνουν επενδυτική ευκαιρία τις ΑΕΕΑΠ
Τρείς λόγοι που κάνουν επενδυτική ευκαιρία τις ΑΕΕΑΠ

Τρείς λόγοι που κάνουν επενδυτική ευκαιρία τις ΑΕΕΑΠ

Οι ισολογισμοί των ΑΕΕΑΠ είναι σήμερα οι ισχυρότεροι που έχουν υπάρξει ποτέ.
RE+D magazine
28.11.2023

Ευκαιρία για αγορά ισχυρίζεται πως είναι οι μετοχές των ΑΕΕΑΠ ο μεγαλοεπενδυτής ιδρυτής της Starwood Capital Group, Barry Sternlicht.

Η Starwood Capital Group, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο που συναγωνίζεται τις Blackstone (BX), Apollo Global Management (APO) , KKR (KKR) και Brookfield (BAM). 

Ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, βλέπει τις  αποτιμήσεις των εισηγμένων αυτών εταιρείων να έχουν καταρρεύσει σχεδόν κατά 40% από τις αρχές του 2022, και να βρίσκονται σε χαμηλά ετών, παρόλο που οι ταμειακές ροές τους συνέχιζουν να αυξάνονται, και παρόλο που ισολογισμοί τους είναι σήμερα οι ισχυρότεροι που έχουν υπάρξει ποτέ, με LTV κατά μέσο όρο μόλις 35%  και μεγάλες διάρκειες λήξης χρέους.

Για τον Barry Sternlicht ο υψηλός πληθωρισμός έχει σαν αποτέλεσμα σημαντική αύξηση των ενοικίων στους περισσότερους κλάδους ακινήτων. Από την άλλη η πίεση στην αγορά των γραφείων που επλήγη περισσότερο λόγω της εργασίας από το σπίτι έχει αρχίσει να ατονεί και να περιορίζεται στις ΗΠΑ καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στις θέσεις τους στην Ευρώπη και την Ασία.

Παρ όλ αυτά οι ΑΕΕΑΠ γραφείων διαπραγματεύονται με εξίσου μεγάλα discounts στη Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ. 

Από την άλλη όπως παρατηρεί ο μεγαλοεπενδυτής ορισμένες ΑΕΕΑΠ με μεγάλη μόχλευση θα μπορούσαν να παρουσιάζουν ασύμμετρες προοπτικές κινδύνου-ανταμοιβής, επειδή οι δανειστές δεν θέλουν να τις εξαναγκάσουν σε χρεοκοπία. 

Οι τράπεζες κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν την κατοχή κτιρίων γραφείων. Οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να τα διαχειριστούν, επομένως προσπαθούν να βρουν λύσεις με τους ιδιοκτήτες όποτε είναι δυνατόν για να τους επιτρέψουν να ξεπεράσουν τη σημερινή κρίση και να μην τους εξαναγκάσουν σε καταστάσεις χρεοκοπίας.

Είναι, φυσικά, πολύ επικίνδυνες, αλλά κοστολογούνται σε τεράστιες εκπτώσεις σα να αντιμετωπίζουν πιθανότατα μια χρεοκοπία σχολιάζει ο κ. Sternlicht. 

Ωστόσο, προβλέπει ότι καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη σε ορισμένες ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές γραφείων είναι στην πραγματικότητα αρκετά ισχυρά, και οι δανειστές δεν επιθυμούν να γίνουν ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων, θα είναι πιθανότατα ευέλικτοι με τους δανειολήπτες στο εγγύς μέλλον σε περίπτωση που παραβιάσουν ορισμένες συμβάσεις. 

Ως εκ τούτου, οι χαμηλές αποτιμήσεις τους μπορεί να μην είναι δικαιολογημένες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τεράστια ανοδική πορεία στο μέλλον καθώς ξεπερνάμε αυτήν την κρίση.

(ΠΗΓΗ: SeekingAlpha)