Εκτός Ρωσίας το μεγαλύτερο fund του κόσμου
Εκτός Ρωσίας το μεγαλύτερο fund του κόσμου

Εκτός Ρωσίας το μεγαλύτερο fund του κόσμου

Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία του κρατικού ταμείου της Νορβηγίας ανέρχονται σε $2,83 δισ.
Ειρήνη Θεοφανίδου
28.02.2022

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο ύψους $1,3 τρισ της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, θα εκποιήσει τα ρωσικά περιουσιακά του στοιχεία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα παραπάνω δήλωσε την Κυριακή ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία του αμοιβαίου κεφαλαίου, αποτελούμενα από μετοχές σε περίπου 47 εταιρείες καθώς και κρατικά ομόλογα, ανερχόταν σε 25 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες ($2,83 δισ.) στο τέλος του 2021, από 30 δισεκατομμύρια κορώνες ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε η κυβέρνηση.

«Αποφασίσαμε να παγώσουμε τις επενδύσεις του αμοιβαίου κεφαλαίου και έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία πωλήσεων (της Ρωσίας)», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόερε σε συνέντευξη Τύπου.

Στα τέλη του 2020, την τελευταία φορά που το αμοιβαίο κεφάλαιο έκανε ανάλυση των ρωσικών περιουσιακών του στοιχείων, κατείχε κρατικά ομόλογα αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων κορωνών και μετοχές αξίας 23,3 δισεκατομμυρίων κορωνών, σύμφωνα με την Norges Bank Investment Management (NBIM).

Το πιο πολύτιμο μερίδιο σε μια μεμονωμένη εταιρεία στα τέλη του 2020 ήταν στη Sberbank, όπου κατείχε ποσοστό 0,83%, αξίας 6 δισεκατομμυρίων κορωνών εκείνη την εποχή, καθιστώντας το αμοιβαίο κεφάλαιο τον τέταρτο μεγαλύτερο μέτοχο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.