23 Απρ 2026

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το α’ τρίμηνο για τα ξενοδοχεία της Αθήνας

  • RE+D Magazine

Η εικόνα του ξενοδοχειακού κλάδου στην Αθήνα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026 παραμένει θετική, ωστόσο καταγράφονται σαφή σημάδια επιβράδυνσης, σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας.

Οπως προκύπτει από την αποτίμηση της Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, η οποία επισημαίνει την ανάγκη προσεκτικής ανάγνωσης των δεδομένων και αποφυγής πρόωρων συμπερασμάτων, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025, το πρώτο τρίμηνο του 2026 ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο για τα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Αττικής, χωρίς όμως να επαναλαμβάνει τον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης που είχε καταγραφεί το 2024. Η πορεία εντός του τριμήνου εμφανίζει διαφοροποιήσεις, καθώς η δυναμική των πρώτων μηνών του έτους εξασθενεί τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι δείκτες όπως η πληρότητα, η μέση ημερήσια τιμή (ADR) και το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) παρουσιάζουν ασθενέστερη εικόνα τον Μάρτιο σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες καταγράφονται ακόμη και μηδενικές ή αρνητικές μεταβολές.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα, ο πρόεδρος της ΕΞΑ, Ευγένιος Βασιλικός, ανέφερε ότι, παρά τη συνολικά θετική εικόνα, η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις ενδέχεται να επηρεάσουν τη ζήτηση, τις μετακινήσεις και το ευρύτερο οικονομικό κλίμα. Όπως σημείωσε, η συγκυρία απαιτεί συνεχή επαναπροσδιορισμό των εκτιμήσεων και στρατηγική ψυχραιμία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις βραχυπρόθεσμες επιλογές τιμολόγησης, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι σε περιόδους πίεσης, αποφάσεις όπως η συγκράτηση ή μείωση τιμών μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του προορισμού. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, απαιτείται προσεκτική στάθμιση, ώστε να μην υπονομευθεί η συνολική αξία του τουριστικού προϊόντος.

Παράλληλα, η ΕΞΑ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα μέλη της, πραγματοποιώντας και έκτακτες συναντήσεις για την αποτίμηση της κατάστασης και τον συντονισμό ενεργειών.

Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, ο κ. Βασιλικός επανέφερε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό της Αθήνας με ορίζοντα 15ετίας. Όπως τόνισε, η ανάπτυξη του προορισμού δεν μπορεί να προχωρά αποσπασματικά, αλλά θα πρέπει να βασίζεται σε σαφείς στόχους, κανόνες και εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και σε διεθνή παραδείγματα, όπως η Βαρκελώνη, όπου έχουν ήδη εφαρμοστεί περιορισμοί τόσο στη βραχυχρόνια μίσθωση όσο και στην αδειοδότηση νέων ξενοδοχειακών μονάδων, με στόχο την προστασία της λειτουργικότητας των πόλεων και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στις υποδομές που ενισχύουν τη βιωσιμότητα του προορισμού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δημιουργία μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου διεθνών προδιαγραφών στον χώρο του Tae Kwon Do. Όπως επισημαίνεται, τέτοιου είδους επενδύσεις συμβάλλουν στη μείωση της εποχικότητας και στη θωράκιση της τουριστικής δραστηριότητας απέναντι σε εξωτερικές διακυμάνσεις.




By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree