13 Οκτ 2026

Ξεκινούν τα έργα για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας

Νέος τερματικός σταθμός 9.300 τ.μ. και επέκταση των υποδομών

  • RE+D Magazine

Σύμβαση ύψους 51,1 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, για τη μελέτη και κατασκευή έργων στον Διεθνή Αερολιμένα Καλαμάτας υπέγραψε στις 9 Οκτωβρίου 2026 η κοινοπραξία «INTRAPOWER - EKTER A.E. - KLX AIRPORT ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ», στην οποία η ΕΚΤΕΡ συμμετέχει με ποσοστό 50%.

Αντισυμβαλλόμενος είναι η εταιρεία KALAMATA AIRPORT S.A., ενώ το έργο αφορά την αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, με στόχο την ενίσχυση των υποδομών του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης, το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού, επιφάνειας περίπου 9.300 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και την ανακατασκευή του υφιστάμενου τερματικού. Παράλληλα, προβλέπονται η επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, η ανάπτυξη των υποδομών στην πλευρά ξηράς και η κατασκευή των συνοδευτικών έργων.

Η συνολική προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών έχει οριστεί σε 30 μήνες από την ημερομηνία έναρξής τους.

Η KALAMATA AIRPORT S.A. είναι από το καλοκαίρι του 2026 η εταιρεία παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας, μετά την υπογραφή, στις 22 Ιουνίου, της 40ετούς σύμβασης με το Υπερταμείο. Στο επενδυτικό σχήμα συμμετέχουν η γερμανική Fraport AG, ο Όμιλος Κοπελούζου και ο Όμιλος Κωνσταντακόπουλου, ενώ προβλέπεται συμμετοχή του Υπερταμείου με ποσοστό 10%.

Ήδη από τις 11 Ιουνίου 2026, η KALAMATA AIRPORT S.A. είχε υπογράψει με την κοινοπραξία INTRAPOWER – ΕΚΤΕΡ προκαταρκτική «σύμβαση γέφυρα» (Bridge Agreement), για την εκπόνηση μελετών και την προετοιμασία των κατασκευαστικών παρεμβάσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για την οριστική σύμβαση ύψους €51,09 εκατ. που ακολούθησε τον Οκτώβριο. Η κατασκευαστική σύμβαση εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της παραχώρησης, συνολικού ύψους €125 εκατ., το οποίο προβλέπει την αναβάθμιση και επέκταση των αεροπορικών υποδομών, την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού, τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου αεροσταθμού και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών.

Στα 428,3 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο

Η ανάληψη του έργου ενισχύει το χαρτοφυλάκιο συμβάσεων της ΕΚΤΕΡ, η οποία συνεχίζει να διευρύνει την παρουσία της στον κατασκευαστικό κλάδο. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των δημόσιων και ιδιωτικών έργων που εκτελεί η εταιρεία, είτε αυτοτελώς είτε μέσω της συμμετοχής της σε κοινοπραξίες, ανέρχεται σε 428,3 εκατ. ευρώ.

Η νέα σύμβαση προστίθεται στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο έργων της εταιρείας, ενισχύοντας τη συμβολή των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων της στα μελλοντικά της έσοδα.





By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree