Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ για τον περιορισμό του ρόλου του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο επί περισσότερα από 40 χρόνια είχε την εποπτεία των ομοσπονδιακών προγραμμάτων φοιτητικών δανείων.
Μεταφορά χαρτοφυλακίου δισεκατομμυρίων δολαρίων
Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει αρχικά τη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 180 δισ. δολάρια και αντιστοιχούν στο 11% του συνολικού χαρτοφυλακίου φοιτητικών δανείων ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων. Τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι περίπου 9,2 εκατομμύρια Αμερικανοί δανειολήπτες βρίσκονται σε καθεστώς αθέτησης, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος. Σε δεύτερη φάση, η οποία δεν συνοδεύεται από σαφές χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται η σταδιακή μεταφορά και των ενήμερων δανείων στο Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την πλήρη ανάληψη της επιχειρησιακής διαχείρισης.
Χωρίς άμεσες αλλαγές για τους δανειολήπτες
Παρά τη σημαντική θεσμική αλλαγή, οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι οι δανειολήπτες δεν θα δουν άμεσες διαφοροποιήσεις στον τρόπο εξυπηρέτησης των δανείων τους. Οι πληρωμές θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται μέσω των ίδιων servicers, ενώ οι όροι αποπληρωμής παραμένουν αμετάβλητοι. Οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε καθυστέρηση καλούνται να εξετάσουν διαθέσιμες λύσεις, όπως τα προγράμματα αποκατάστασης δανείων (loan rehabilitation), προκειμένου να επανέλθουν σε καθεστώς κανονικής εξυπηρέτησης.
Παράλληλα, η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για τα ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια. Μέτρα όπως η παρακράτηση μισθών ή φορολογικών επιστροφών παραμένουν «παγωμένα», προσφέροντας προσωρινή ανακούφιση σε εκατομμύρια οφειλέτες.
